Architect Robert Winkel: 'Coronavirus is sign of times'

Architect Robert Winkel: 'Coronavirus is sign of times'
Robert Winkel. Foto: Jerry Lampen

De snelle verspreiding van het coronavirus en de stevige impact hiervan op het dagelijks leven zijn volgens architect Robert Winkel een teken des tijds. Het is wat hem betreft ook voor de vastgoedsector tijd om te breken met het neoliberalisme en samen uitdagingen op te pakken.

Maximaal rendement is volgens Winkel namelijk nog te vaak de drijfveer om al dan niet te bouwen en in welke kwaliteit. ‘Er is geld in overvloed en dat zoekt rendement. Dat leidt niet tot de beste keuzes. Ik pleit er niet voor om met het neoliberalisme gelijk de vrijheid weg te gooien, maar duidelijk is wel dat als je het de markt laat oplossen, je meer van hetzelfde krijgt.’

Piketty en Harvey

Hij acht zichzelf schatplichtig aan postmoderne schrijvers als Thomas Piketty en David Harvey die het kapitalisme in recente bestsellers behoorlijk gefileerd hebben. Winkel: ‘Ook globalisering staat nu ter discussie. Ja, diezelfde globalisering heeft ons ook welvaart gebracht, maar ten koste van wat? Het huidige coronavirus is honderd procent een sign of times. Het systeem piept en kraakt en er zijn heel veel onzekerheden. Alleen door samen te werken kun je op alle uitdagingen die op ons afkomen inspelen.’

Het systeem piept en kraakt en er zijn heel veel onzekerheden”

Houten woongebouw

Recent maakten Winkel en zijn compagnon Mark Compeer de activiteiten op het gebied van projectontwikkeling officieel door de oprichting van het Nice Developers. Het houten woongebouw Sawa in het Rotterdamse Lloydkwartier is het eerste project dat Nice in samenwerking met zusterbedrijf Mei Architects and planners en Era Contour van de grond hoopt te tillen.

‘In naam onafhankelijk’

Volgens Winkel is ketenintegratie noodzakelijk om daadwerkelijk invulling te geven aan de woonbehoeften van burgers. ‘In het verleden was iedere architect of ontwerper in naam onafhankelijk al werkte je voor Philips of Prodent. De enige die het zich nu nog kunnen veroorloven om die onafhankelijke rol te claimen zijn bedrijven als Quooker en Dyson; ook bedrijven die de hele productieketen in eigen hand houden.’

Ketenintegratie

Ook architecten kunnen die rol volgens Winkel pakken door te kiezen voor ketenintegratie en zelf ook als projectontwikkelaar op te treden. ‘Je moet niet bang zijn om die stap te zetten. Het kan ook zijn dat andere partijen in de markt gek tegen je aankijken. Maar door op deze manier te werken krijg je wel veel meer inzicht in waar je mee bezig bent.’

Vriendelijke buurtontwikkelaar

Nice Developers wil te boek staan als een ‘vriendelijke buurtontwikkelaar’. ‘Daarvoor is het belangrijk dat je de mensen en de omgeving kent, maar ook weet hoe de stad erin zit.’ Ook buiten thuishaven Rotterdam, waar Winkel huist in de door hem ontworpen Schiecentrale en hij onder meer ook tekende voor Fenix I, werkt dat volgens hem.

Tekorten voelbaar

‘Door heel Nederland zijn de tekorten op de woningmarkt voelbaar. In Amsterdam ben ik voorzitter van de één van de Welstandscommissies. De verschillende uitdagingen voor de woningmarkt worden daar misschien nog wel doortastender opgepakt dan in Rotterdam, juist omdat er een GroenLinks college zit. Je merkt dat er nu een omslag in het denken is. Vroeger werd er ontwikkeld vanuit de gedachte dat een plot zichzelf wel vulde. Er was geen verstandhouding om elkaar te helpen.’

Regie pakken

Gemeenten dienen wat hem betreft veel meer de regie te pakken bij het invullen van de woonbehoeften. ‘Nu speelt nog vaak het argument dat de gemeente grond vaak niet in eigendom heeft en daarom niets kan doen. Maar in Duitsland hebben gemeenten een ‘override’ knop gekregen waarmee ze een bouwontwikkeling alsnog kunnen tegenhouden als deze niet past binnen het lokale beleid.’

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.

Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock

Kamer debatteert over bevolkingsgroei

De Tweede Kamer debatteert woensdag 4 december uitgebreid over de bevolkingsgroei en migratie in Nederland, naar aanleiding van een rapport van de commissie onder leiding van CDA'er Richard van Zwol. Het debat gaat over de adviezen van een belangrijke commissie over de demografische ontwikkelingen tot 2050.

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

'Als je hier binnenkomt, dan ruik je het bos.' In de Kauwgomballenfabriek - een voormalig industrieel complex in Amsterdam - realiseert architect Roel Rutgers een superduurzaam kantoor. Alles is van hout of van biobased materiaal. Dus een betere plek voor de eerste grote toepassing van de biobased enduura® van Keller Keukens viel niet te bedenken.

Beeld: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock

2021 | Hoe logistiek vastgoed als winnaar uit de coronacrisis kwam

Door de explosieve groei van e-commerce kwam logistiek vastgoed als winnaar uit de coronacrisis. Het lelijke eendje van weleer was al vóór de virusuitbraak in het vizier van internationale beleggers en vormt tegenwoordig zelfs de grootste beleggingscategorie in Nederland.

2020 | Coronavirus zorgt voor catastrofe in vastgoedsector

2020 | Coronavirus zorgt voor catastrofe in vastgoedsector

2020 begon met weinig noemenswaardige gebeurtenissen, maar algauw greep een dan nog onbekend virus om zich heen. Binnen enkele maanden was de dreiging van het coronavirus niet meer weg te denken uit het nieuws, en uit de vele woonkamers die Nederland telt.