nieuws

Fenix lofts: venster op het nieuwe Katendrecht

Projectontwikkeling

Fenix lofts: venster op het nieuwe Katendrecht
De binnentuin van de Fenix Lofts in Roterdam

Liever had Heijmans CEO Ton Hillen winst gemaakt op de ontwikkeling van het multifunctionele transformatieobject Fenix 1 op het Rotterdamse Katendrecht. Toch stak hij bij de sneak peek van het project zijn trots niet onder stoelen of banken.

Een select gezelschap van binnen- en buitenlandse persvertegenwoordigers was uitgenodigd voor de preview van het gebouw, het voormalige San Francisco pakhuis dat in ver vervlogen tijden daadwerkelijk dienst deed als pakhuis voor mensen die met de Holland Amerika Lijn de wijk zochten naar de westkust van de Verenigde Staten. Behalve op de presentatie had het publiek ook zicht op oefenende studenten van Circus Rotjeknor, de circusopleiding van de Codarts Hogeschool. Codarts is samen met dansgezelschap Conny Jansen Danst een van de culturele instellingen die zijn neergestreken op de lagere etages van het gebouw.

Bommenregen

Ontwikkelingsmanager Christiaan Cooiman verhaalde eerst over de geschiedenis van het gebouw, waarbij het onderste deel van het casco dateert uit 1922. Goeddeels dan want ook pakhuis San Francisco was een van de slachtoffers van de bommenregen die Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog trof. Met name de kant aan de Rijnhaven werd geraakt en in 1954 opnieuw opgeleverd. Toen is het gebouw ook hernoemd tot Fenix loods, omdat het net als de mythologische vogel uit de as was herrezen.

Prostituees en zeelieden

Heijmans zelf is de afgelopen twaalf jaar bezig geweest met de transformatie van het havengebouw tot het hippe multifunctionele gebouw dat het nu is. Daarbij moest in het begin bij deze of gene nog wel wat weerstand overwonnen worden. ‘Toen werd er nog tegen je gezegd dat je gek was als je op Katendrecht gingen wonen’, vertelt Cooiman. Het gebied had toen nog een wat wankele reputatie als voormalige pleisterplaats van prostituees en zeelieden en later van drugshandel en andere vormen van ondermijning.

Fenix Food Factory

Dat was nog voor de ss Rotterdam definitief aanmeerde aan de landtong, nog voor de wijk werd gerenoveerd en verrijkt met nieuwe woningen en hippe eettentjes. ‘Een van de grote trekkers bij het verbeteren van het imago was de Fenix Food Factory’, aldus Cooiman. De zeven ondernemers die vijf jaar geleden de tegenover Fenix 1 gelegen loods Fenix 2 betrokken maakten een groot succes van hun zelf gebrouwen biertjes, een eigen kaasmakerij en ander lekkers uit eigen omgeving.

Emigratiemuseum

Een deel van deze ondernemers verhuist naar het vernieuwde gebouw aan de overkant als het huidige onderkomen vanaf volgend jaar in twee moeten worden omgeturnd tot een emigratiemuseum, indachtig het soortgelijke museum op Ellis Island in New York, waar de geschiedenis vanuit het ‘ontvangstperspectief’ wordt verteld.

‘Dit gebouw symboliseert het succes van de transformatie van Katendrecht’, zo hield Peter Spakman namen de gemeente Rotterdam het gehoor voor. ‘Toen de haven 20 jaar geleden steeds meer westwaarts trok was het vooral een gebied van grote sociale problemen. Nu is het een van de coolste plekken. Dat willen we versterken door nog meer woningen en vibrance toe te voegen.’

Open building

Robert Winkel verhaalde namens Mei architects over het ontwerpproces van het gebouw waarbij het oorspronkelijke gebouw werd opgetopt met 212 appartementen. Door de bestaande monumentale Fenixloods uit 1922 heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daarboven is een nieuw betonnen gebouw gebouwd, waarin de appartementen -variërend van 40 tot 300 m2- rondom een groene binnentuin zijn gesitueerd. Door alleen te werken met pilaren met een tussenruimte van 4.30 meter, konden de kopers bij voorbaat kiezen uit een appartement naar eigen gewenste grootte. Een dergelijk open building was in het bouwtraject wel even wennen.

Het interieur van één van de koopappartementen in Fenix 1.

Betonblokken in bodem

De bouw was sowieso complex en leverde twee jaar vertraging op, onder meer omdat er betonblokken in de bodem waren aangetroffen. Het zorgde ervoor dat er een behoorlijke schadevergoeding aan de kopers moest worden betaald, terwijl het van meet af aan geen winstgevende onderneming leek te worden. Daarover is Heijmans CEO Ton Hillen klip en klaar. ‘Toen we 3,5 jaar geleden met bouw begonnen waren we nog nauwelijks uit de crisis. De pre-sale was laag, zeg nog geen 30 procent. Daarbij zaten dan ook al de 78 woningen die Syntrus Achmea in het project zou afnemen voor verhuur.’

Kwart middenhuur

De goedkoopste huurwoning, alle woningen die door Syntrus zijn aangekocht zijn verhuurd, kost 875 euro per maand voor 59 m2. Een kwart van de woningen valt in de middenhuurcategorie, zij het aan de bovenkant daarvan; de rest van de woningen zit daar ruimschoots boven. Het duurste appartement meet 114 m2 en levert 1.510 euro per maand op.

Hillen is blij dat hij toch de knoop heeft doorgehakt om het totale project te realiseren. ‘We hebben er geen winst op gemaakt, maar ook geen verlies. Al maak je als bouwer of ontwikkelaar natuurlijk liever een mooie winst. Maar wat op ene plek niet lukt, lukt op een ander plek wel. Fenix 1 is voor ons ook een aanzet voor verdere gebiedsontwikkeling.’

Heijmans is nog niet uitontwikkeld op Katendrecht. Aan de Maashaven wordt vanaf eind dit jaar een nieuw woningbouwproject gebouwd: het Havenkwartier. Hierin komen 200 woningen met 36 stadswoningen en een appartementencomplex met 164 woningen, waarvan 14 loods-woningen op de begane grond.

Reageer op dit artikel