Verdubbeld woonoppervlak pusht waarde voormalige sociale huurwoning

Verdubbeld woonoppervlak pusht waarde voormalige sociale huurwoning

Een vrouw die in 2016 een huurwoning in Amsterdam kocht van woningcorporatie Rochdale voor 305.000 euro heeft het nu twee keer zo grote pand te koop gezet voor 1.050.000 euro.

Het gaat om een benedenwoning aan de Pieter Lastmankade 68H in de Stadionbuurt. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat Rochdale de voormalige sociale huurwoning op 16 november 2016 voor 305.000 euro verkocht aan een jonge vrouw die op dat moment al in de hoofdstad woonde. Op het oog al een aardig bedrag voor een appartement met op dat moment een vloeroppervlakte van 54 vierkante meter.

Kelder

Wel zit er nog een kelder onder de woning die sinds de bouw van het voormalige monumentale huurcomplex in 1926 in gebruik is bij de opeenvolgende huurders. Formeel hoort deze tot de gemeenschappelijke ruimte, maar is alleen toegankelijk via de woning of een trapje in de tuin. Het gebruik van de ruimte is, zo meldt het koopcontract, voor eigen rekening en risico van de koper.

Volledig gerenoveerd

Inmiddels staat de woning weer te koop, maar dit keer voor 1.050.000 euro. Daarmee is de waarde in nog geen tweeënhalf jaar meer dan verdrievoudigd. In de advertentie op Funda staat dat de woning in 2018 volledig en hoogwaardig is gerenoveerd. Daarbij noemt de verkoper onder meer de fundering, leidingen, bedradingen en vloeren inclusief vloerverwarming. Op Twitter is de kritiek op de snelle doorverkoop met superrendement desalniettemin niet van de lucht. Ook vragen enkelen zich af er bij de verkoop geen anti-speculatie beding is bedongen door Rochdale.

Zelfbewoningsbeding

Dat was er niet, vertelt woordvoerder Patrizia de Chiara van Rochdale. 'Er was was wel een zelfbewoningsbeding. Wij hebben deze woning van 54 vierkante meter in 2016 in casco staat verkocht voor 305.000 euro aan een particulier. De taxatiewaarde bij verkoop was 297.500 euro. Er was geen sprake van een anti-speculatiebeding, er was wel een zelfbewoningsbeding. De woning die nu te koop staat is bijna twee keer zo groot: 106 vierkante meter. De eigenaar heeft een extra etage (souterrain) eraan toe gevoegd en hoogwaardig gerenoveerd.'

'Geen exorbitant rendement'

'Er was een een omgevingsvergunning om de woning met 60 m2 uit te breiden', vertelt de eigenaresse. Die ruimte hebben wij bijna volledig benut door het verdiepen van de kelder, maar daar waren wel 400.000 euro kosten aan verbonden, ook omdat we bijvoorbeeld damwanden moesten plaatsen. Er is dus geen sprake van een exorbitant rendement en vraagprijs voor de woning is in lijn met die voor andere woningen in Amsterdam-Zuid'

Marmeren badkamer

In de advertentie van Funda is nu sprake van een souterrain met een plafondhoogte van 2,70 meter. Hierin heeft de huidige eigenaar onder meer een volledig marmeren badkamer gerealiseerd.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.