nieuws

Rendement van 244 procent op ex-huurwoning

Transacties

Een vrouw die in 2016 een huurwoning in Amsterdam kocht van woningcorporatie Rochdale voor 305.000 euro heeft het pand na een grondige verbouwing te koop gezet voor 1.050.000 euro.

Rendement van 244 procent op ex-huurwoning

Het gaat om een benedenwoning aan de Pieter Lastmankade 68H in de Stadionbuurt. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat Rochdale de voormalige sociale huurwoning op 16 november 2016 voor 305.000 euro verkocht aan een jonge vrouw die op dat moment al in de hoofdstad woonde. Op het oog al een aardig bedrag voor een appartement met op dat moment een vloeroppervlakte van 54 vierkante meter.

Kelder

Wel zit er nog een kelder onder de woning die sinds de bouw van het voormalige monumentale huurcomplex in 1926 in gebruik is bij de opeenvolgende huurders. Formeel hoort deze tot de gemeenschappelijke ruimte, maar is alleen toegankelijk via de woning of een trapje in de tuin. Het gebruik van de ruimte is, zo meldt het koopcontract, voor eigen rekening en risico van de koper.

Volledig gerenoveerd

Inmiddels staat de woning weer te koop, maar dit keer voor maar liefst 1.050.000 euro. Daarmee is de waarde in nog geen tweeënhalf jaar meer dan verdrievoudigd. In de advertentie op Funda staat dat de woning in 2018 volledig en hoogwaardig is gerenoveerd. Daarbij noemt de verkoper onder meer de fundering, leidingen, bedradingen en vloeren inclusief vloerverwarming.

Op Twitter is de kritiek op de snelle doorverkoop met superrendement desalniettemin niet van de lucht. Ook vragen enkelen zich af er bij de verkoop geen anti-speculatie beding is bedongen door Rochdale.

Zelfbewoningsbeding

Dat was er niet, vertelt woordvoerder Patrizia de Chiara van Rochdale. ‘Er was was wel een zelfbewoningsbeding. Wij hebben deze woning van 54 vierkante meter in 2016 in casco staat verkocht voor 305.000 euro aan een particulier. De taxatiewaarde bij verkoop was 297.500 euro. Er was geen sprake van een anti-speculatiebeding, er was wel een zelfbewoningsbeding. De woning die nu te koop staat is bijna twee keer zo groot: 106 vierkante meter. De eigenaar heeft een extra etage (souterrain) eraan toe gevoegd en hoogwaardig gerenoveerd.’

Marmeren badkamer

In de advertentie van Funda is nu sprake van een souterrain met een plafondhoogte van 2,70 meter. Hierin heeft de huidige eigenaar onder meer een volledig marmeren badkamer gerealiseerd.

Reageer op dit artikel