Coronacrisis: welke winkel betaalt nog wel de huur?

Coronacrisis: welke winkel betaalt nog wel de huur?

Veel winkelketens hadden het al zwaar voor de coronacrisis. Nu Nederlanders noodgedwongen tot eind april binnenblijven, is het alle hens aan dek. Vastgoedmarkt zet de situatie bij een aantal winkelketens op rij.

Het coronavirus trekt een spoor van vernieling in de Nederlandse winkelstraten. Door de maatregelen van het kabinet om ervoor te zorgen dat door geleidelijke verspreiding het zorgstelsel niet overbelast raakt, zijn de winkelstraten uitgestorven. Vorige week daalden de bezoekersstromen met 79 procent. Horeca, casino's, maar ook kappers, fysiotherapeuten en andere fysieke dienstverleners zijn verplicht de deuren te sluiten. Zij zitten in de hoek waar de klappen vallen. Tegelijkertijd draaien supermarkten kerstomzetten en vieren online retailers als bol.com, Coolblue en nieuwkomer Amazon hoogtijdagen.

Voor winkeliers in het non-foodsegment zijn het zware tijden. Vooral omdat er al een aantal magere jaren achter de rug liggen. Voor een aantal van hen is de nood zo hoog, dat zij de huur niet meer kunnen of willen betalen. Retailers en verhuurders voeren op dit moment een overleg om er gezamenlijk uit te komen. Afgesproken is al dat de kwartaalhuur die normaal gesproken per 1 april zou moeten worden betaald, is omgezet naar een maandhuur. Ook is de eerste huurbetaling uitgesteld tot 20 april. Maar een aantal ketens heeft zelf al besloten de huur niet meer te gaan betalen. Vastgoedmarkt zet ze op rij. (Dit bericht wordt aangevuld. Bent u zelf vastgoedeigenaar en heeft u ook een brief ontvangen waarin de huur wordt stopgezet, laat het ons weten).

Hema

Hema heeft in overleg met verhuurders besloten om voor de maand april en mei de helft van de huur over te maken. Dit geldt voor alle panden in Nederland. ‘Hema kiest er nadrukkelijk voor niet voor om haar huurverplichtingen volledig op te schorten zoals andere retailers doen, omdat Hema begrijpt dat ook vastgoedeigenaren zich plots geconfronteerd zien met een uitzonderlijke situatie.’ Volgens het bedrijf hebben de verhuurders de tijdelijke verlaging geaccepteerd. De helft is immers altijd nog beter dan niets. De winkels in Nederland blijven vooralsnog wel open.

C&A, Zara en H&M

Deze ketens lieten op anonieme basis aan het FD weten dat zij de huur niet meer zullen betalen of flinke korting op de huur willen. Deze winkels houden hun deuren voorlopig gesloten.

ICI Paris XL

Moederbedrijf AS Watson van ICI Paris XL heeft besloten per 1 april helemaal geen huur meer te betalen. Volgens de parfumketen, met 155 vestigingen in Nederland, is het momenteel ‘volstrekt onmogelijk om de door de klant verwachte service te bieden zonder daarbij de door de overheid ingestelde regels rondom social distancing te overtreden’, schrijven ze in een brief aan de verhuurders van het vastgoed. De panden worden daarom gesloten. Hierdoor hoeft er ook geen huur meer te worden betaald, omdat er sprake is van overmacht, aldus AS Watson. De A.S. Watson Group, ook wel Watsons genoemd, is de detailhandeldivisie van het Hongkongse Hutchison Whampoa (CK Hutchison Holdings). Het is ook de eigenaar van Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper. Die winkels blijven vooralsnog wel gewoon de huur betalen.

Hunkemöller

Hunkemöller betaalt zijn leveranciers voorlopig dertig dagen later dan afgesproken. Ook de verhuurders van de winkelpanden ontvangen de huur vier weken later. Dat blijkt uit een brief van cfo Michael Hitchcock aan de verhuurders die in handen is van RetailNews. Meerdere verhuurders bevestigen de brief ontvangen te hebben.

De lingerieketen neemt extra maatregelen om de schade van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. De cfo roept verhuurders op om daarin ook hun rol op zich te nemen en een rental payment holiday te accepteren die per direct ingaat. Als alles weer normaal is, belooft de cfo de afgesproken huurvoorwaarden weer na te leven. Ook aan leveranciers vraagt de retailer of zijn betalingen dertig dagen later mogen plaatsvinden. Hunkemöller laat weten geen commentaar te geven op de situatie.

Action

Ook Action verkeert in de problemen. De Nederlandse non-foodretailer moest noodgedwongen driekwart van zijn ruim 1.500 winkels sluiten. Dit zijn de vestigingen in het buitenland. Het bedrijf verlengt daarom de betalingstermijn voor leveranciers van 2 naar 3 maanden. . Action spreekt tegenover Vastgoedmarkt van een noodmaatregel. Wel betaalt het bedrijf nog gewoon de huur voor zijn panden.

Adidas

Adidas gaat toch huur over de maand april betalen voor al zijn winkels. Eerder kondigde Adidas juist aan dat het geen huur zou betalen voor winkels die gedwongen moesten sluiten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het Duitse sportkledingmerk besloot overstag te gaan vanwege de forse imagoschade.

Nadat Adidas vorige week had aangekondigd dat het de huurbetalingen zou uitstellen, kreeg het bedrijf bakken kritiek over zich heen op sociale media. De Duitse minister van Arbeid Hubertus Heil noemde de opstelling van Adidas "onverantwoordelijk" en wees op de hoge winsten die het Beierse bedrijf de laatste jaren heeft gemaakt.

Blokker

Blokker blijft gewoon de huur betalen, wel schuift het de betaaltermijn op naar het einde van de maand. Vastgoedeigenaren hebben hier volgens eigenaar Michiel Witteveen 'heel goed op gereageerd'.

Urban Outfitters

Kleding- en accessoireketen Urban Outfitters heeft zijn winkels wereldwijd gesloten en heeft de huurbetaling opgeschort, laat moederbedrijf URBN weten. Urban Outfitters overlegt in Nederland met de verhuurder. De keten heeft in Nederland een winkel aan de Kalverstraat 31-33. Het pand is eigendom van Kroonenberg Groep.

Lees meer over

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.