Nu al een plot in Eindhoven Knooppunt XL uitgegeven

Nu al een plot in Eindhoven Knooppunt XL uitgegeven
copyright-Dutch-Mountains

Twee deels houten torens van 110 en 150 meter met ondermeer woningen, werkplekken en ontmoetingsruimte gaan verrijzen op Knoop XL, het nieuwe stationsgebied in Eindhoven. Daarmee wordt het gebouw acht meter hoger dan Westpoint in Tilburg, tot nu toe het hoogste gebouw van Brabant.

Op 16 mei stond er pas de oproep voor ontwikkelaars voor stationsgebied Eindhoven, een gebied van ongeveer 55 hectare, op Rijksoverheid.nl. Nu is er echter al een reserveringsovereenkomst getekend, voor een plot ten noorden van het spoor, tussen station en campus. Een compleet nieuw ontwerp voor de Dutch Mountains gaat vrijwel zeker landen in KnoopXL, het nieuwe woon- en werkdistrict rond het spoor in Eindhoven.' Dat maakte men vanmiddag bekend op de Provada.

De gemeente heeft daar een stuk grond (ongeveer 100 bij 70 meter) tussen de Prof. dr. Dorgelolaan, de Dommel en het spoor. Dat heeft ze nu toegezegd aan The Mountains Corporation van de initiatiefnemers Studio Marco Vermeulen, BLOC en Urban Xchange. Volgens Lennart Graaff van Bloc is uitvoering van de ideeën daarmee weer een stuk dichterbij gekomen. 'Het wordt nu knetterconcreet. Dit is een belangrijke stap om ook afspraken te maken met gebruikers en beleggers waar we al mee in gesprek zijn. Daar maken we binnenkort meer over bekend,' zegt Lennart Graaff aan de telefoon.

Hoe kunnen zij zo snel een reserveringsovereenkomst krijgen, terwijl de roep om ontwikkelaars pas twee weken oud is? 'Wij waren al eerder met de Gemeente Eindhoven in gesprek over dit idee', zegt Graaff. 'We zouden het eerst ergens anders neerzetten, aan de snelweg bij Eindhoven. Maar de gemeente heeft nu gezegd dat het hier kan'. 'We zijn superblij', voegt hij er nog aan toe.

De nieuwe versie van het ontwerp is wel helemaal aangepast op de nieuwe locatie. De twee torens worden verbonden met een collectieve ruimte in de vorm van een wintertuin. Dutch Mountains moet zo ook de verbinding leggen tussen de binnenstad en de TU/e Campus. Onder meer via een beter toegankelijke onderdoorgang voor het spoor bij de Dommel, waar nu alleen nog een fietstunnel is. Volgens Graaff is daarvoor de tweede in- en uitgang voor het station een belangrijk element. Daarover praat de organisatie nu met de gemeente en Prorail.

The Dutch Mountains bestaat uit twee opvallende torens, verbonden door een gemeenschappelijke ruimte die als ‘lobby van de stad’ moet gaan fungeren. Dit collectieve hart wordt een eigen ‘wereld’ waarin werken, verblijven, leren, ontmoeten en ontspannen door elkaar heen plaatsvinden. Een energieke, vrolijke en geïnspireerde plek die gevormd wordt door de community van de mensen die hier dagelijks zijn. Binnen en buiten lopen hier naadloos in elkaar over. Het complex bevat woningen, shortstay appartementen, een hotel, kantoren, co-workspaces, een business center en voorzieningen als horeca en wellness.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.