nieuws

‘Doorlooptijd woningproject kan helft korter’

Projectontwikkeling

‘Doorlooptijd woningproject kan helft korter’
Harry van Zandwijk, ceo van Jan Snel foto Cynthia van Dijke

Modulair bouwen kan in theorie de huidige woningnood oplossen. Voorwaarde is wel dat gemeenten hiervoor snel grondposities vrijgeven en de procedures verkorten.

Dat zei Harry van Zandwijk, ceo van Jan Snel, op 4 juni 2019 tijdens vastgoedbeurs Provada. ‘De nood is hoog, er is een chronisch woningtekort. In 2015 was er al een tekort van 134.000 tekort in 2015, volgend jaar loopt dat op naar 190.000. De komende tien à vijftien jaar zijn dat een miljoen nieuwe woningen. Er is een acute behoefte aan elke soort woning, van sociale huur, koop, studentenwoning tot migrantenhuisvesting’, aldus de eigenaar en ceo van Jan Snel op de stand van Vastgoedmarkt.

Nauwelijks faalkosten

Een modulair bouwer als Jan Snel kan de traditionele bouwtijd al snel halveren tegen fors lagere kosten, stelt de ceo. ‘Deze bouwvorm levert vijftig procent meer efficiëntie op met zelfs tachtig procent minder faalkosten. De doorlooptijd kunnen we terugbrengen met 30 tot vijftig procent, blijkt uit onze projecten. ‘We maken in de fabriek vooraf gebouwde modules. Slecht weer is dus geen vertragende factor meer. Onze projecten zijn ook circulair. Als het gebouw niet meer nodig is, breken we het af en verplaatsen we het naar een andere locatie.’

Ravel Zuidas

Een van de eerste grote projecten van Jan Snel was gebouw Ravel op de Zuidas in Amsterdam. ‘Dat was middenin de crisistijd toen niemand durfde te bouwen. In opdracht van Ravam CV leverde wij in 2014 huisvesting voor achthonderd studenten op in een gebouw van 28.000 m2. Dit voorjaar leverden we in Amsterdam-Noord 540 woningen op voor De Key en Eigen Haard. Het draagvlak voor modulaire bouw is sindsdien steeds verder toegenomen. Van de marktpartijen ziet zeventig procent de kwaliteit toenemen. Ook architecten weten ons steeds beter te vinden.’

Tijdelijk zorgvastgoed

De modulair bouwer is van alle markten thuis, zo blijkt. Opdrachtgevers zijn ziekenhuizen, hotelontwikkelaars, onderwijsinstellingen en bedrijven, somt Van Zandwijk op. ‘Ook deze partijen springen om nieuwe gebouwen. Doorgaans denkt een opdrachtgever het vastgoed voor vijf à tien jaar te willen, maar in de praktijk willen ze het twee keer zo lang laten staan.’ De meeste groei zit niettemin in de woningmarkt. ‘Rotterdam gaf vorig jaar aan snel drieduizend tijdelijke woningen te willen. Den Haag zei onlangs er ook drieduizend te willen. Bij het ontwikkelbedrijf van Rotterdam hebben we ons geïntroduceerd. Over een maand hopen we hier meer duidelijkheid te hebben.

Nog geen versnelling

Onderkennen gemeenten de urgentie op de woningmarkt wel, wil het publiek weten ‘Ja, het bewustzijn is er wel. Maar dan moeten ze wel de grond vrijgeven en reserveren tot vijftien jaar lang. Deze procedures lopen het langst. De echte versnelling moet nog komen. Maar ik weet zeker dat modulair de toekomst heeft, voor de tijdelijke én permanente markt.’ Jan Snel heeft ook stappen buiten Nederland gezet. Zo realiseert de modulaire bouwer zevenhonderd studentenwoningen in Bochum in wat het hoogste modulaire gebouw van Europa zal worden.

Reageer op dit artikel