nieuws

Jan Snel: Modulair wonen overleeft de vooroordelen

Beleggingen

In de zucht naar meer woningen is innovatie volgens deskundigen het devies. Maar die innovatie is er volgens Harry van Zandwijk al lang. Zijn bouwbedrijf Jan Snel levert steeds meer modulaire woningen om te voldoen aan de groeiende, en steeds veranderende vraag.

Jan Snel: Modulair wonen overleeft de vooroordelen
Startblok Elzenhage in Amsterdam, een project van Jan Snel.

Modulair wonen, waarbij de benodigde modules voor woningen goeddeels al zijn gebouwd in de fabriek van Jan Snel in Montfoort, kan volgens Van Zandwijk het bouwproces enorm versnellen. ‘Wij zijn in staat om binnen 4 maanden 400 woningen af te leveren. Als de vergunning maar wordt afgegeven, zijn wij in staat om snel te bouwen, zowel in de fabriek als op de bouwplaats. Als het vergunningtraject dan zes maanden wachttijd oplevert. kunnen wij direct aan de slag terwijl een reguliere bouwer echt nog moet beginnen.’

Studentenwoningen Zuidas

De oprichter en eigenaar van Jan Snel nam bij de realisatie van de 800 studentenwoningen op de Zuidas de proef op de  som en vroeg een regulier bouwbedrijf hoe lang het hen zou kosten om op 28.000 m2 een dergelijke hoeveelheid woningen te realiseren. 23 maanden was het antwoord; waar het zijn bedrijf uiteindelijk 11 maanden nodig had voor de oplevering. ‘Als je weet wat er nodig is, is dat door modulair te bouwen veel makkelijker te managen.’

Inmiddels weten tal van projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties Jan Snel al te vinden. Trots is Van Zandwijk op de Amsterdamse studentenwoningen die het bedrijf realiseerde op IJburg voor corporatie de Alliantie en in Noord voor De Key en Eigen Haard. Ook de woningen die door Snel werden gerealiseerd in Vaals voor studentenhuisvester Life stemmen hem tevreden.

Doorsnee arbeiderswoning

Hij benadrukt dat de belangstelling inmiddels verder strekt dan voor de huisvesting van studenten en andere doelgroepen die acuut woonruimte nodig hebben. ‘Ook voor appartementen en ouderenzorg is dit een oplossing waar opdrachtgevers graag naar willen kijken. In principe kunnen wij voor elke doelgroep bouwen, ook de doorsnee arbeidswoning.’

Beleggersperspectief

Het zorgt er volgens Van Zandwijk voor dat een modulair gebouwde woning ook interessant is vanuit beleggersperspectief. ‘Als je kijkt naar de financieringsvorm gaan deze woningen zeker 50 jaar mee waar door beleggers vaak gerekend met 40 jaar. Ik geloof niet dat beleggers meer geïnteresseerd zijn in woningen die zogenaamd voor de eeuwigheid zijn gebouwd. Want wat is bovendien voor de eeuwigheid? Veel woningen die in jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn gebouwd worden nu alweer gesloopt omdat ze niet meer voldoen.’

Ander voordeel

De snelle bouwwijze heeft volgens Snel voor beleggers nog een ander voordeel. ‘Doordat de woning er veel sneller staat ben je als belegger exploitatietechnisch veel sneller in staat om inkomsten te genereren. De faalkosten bij de bouw zijn ook lager omdat het bouwproces in een fabriek droog en schoon is.’

Baksteen op buitengevel

Hoewel het al een heel stuk beter is, is de perceptie nog al eens dat modulaire woningen in de praktijk neerkomen op containers en noodgebouwtjes waarin aso’s worden gehuisvest. ‘Die tijd ligt absoluut achter ons. Modulaire woningen zijn net zo hoogwaardig als klassiek gebouwde woningen, wat ook geldt voor de uitstraling. Je kunt kiezen voor baksteen op de buitengevel, maar onlangs hebben we ook een pand neergezet met een keramische gevel. Ondanks dat we fabrieksmatig bouwen valt er nog voldoende te kiezen. Er zijn units in allerlei soorten en maten die je naar wens naast elkaar kunt zetten of stapelen.’

Circulair bouwen

De modulaire woningen kunnen ook weer ‘teruggehaald’ worden en voorzien daarmee in de groeiende nadruk die wordt gelegd op het zogeheten circulair bouwen. ‘Dat gaat dus wat verder, dan het alleen duurzaam produceren van onderdelen voor het huis, zoals een kozijn.’ Het snel kunnen terughalen speelt ook in op toekomstige demografische ontwikkelingen en andere woonwensen. ‘Als we over 15 of 20 toch met teveel woningen zitten kunnen wij ze terug halen of ombouwen. Modulair bouwen is heel erg gericht op de vraag.’

Fractie goedkoper

De prijs is volgens Van Zandwijk niet het doorslaggevende element bij de keuze voor een modulair of klassiek gebouwde woning. ‘Je moet naar de kwaliteit kijken. Financieel zit het verschil er vooral in dat je exploitatietechnisch sneller een goed resultaat kunt boeken met modulair bouwen. Onze bouwkosten zijn misschien een fractie goedkoper dan die van klassieke bouwbedrijven maar ook wij hebben last van de gestegen kosten.’

Harry van Zandwijk geeft op dinsdag 4 juni van 11.30 – 12.15 uur een presentatie geeft over de mogelijkheden van modulair bouwen op het Transformatieplein van Vastgoedmarkt tijdens de Provada.

Reageer op dit artikel