nieuws

Ondernemers halen bakzeil; outletcenter Halfweg komt er

Projectontwikkeling

De Raad van State heeft een streep gezet door de bezwaren die onder meer brancheorganisatie INretail en 14 van haar leden hadden aangespannen tegen de komst van outletcenter The Style Outlets in Halfweg.

Ondernemers halen bakzeil; outletcenter Halfweg komt er
The Style Outlets in Halfweg

Met de uitspraak komt er einde aan een juridische strijd van meer dan vier jaar over de komst van het outletcenter op het terrein van de oude suikerfabriek van Sugar City in Halfweg, vlakbij Amsterdam. Het eerste winkelcentrum van de Spaanse vastgoedbelegger en -ontwikkelaar Neinver in Nederland krijgt een oppervlakte van 18.000 m2 en zal ongeveer 150 winkels herbergen. Ook is er 1.000 m2 oppervlakte bestemd voor recreatiezones en restaurants met terrassen, passages, tuinen en een kindvriendelijke zone. Daarnaast biedt het winkelcentrum parkeervoorzieningen voor 1.950 auto’s, waarvan 1.450 in het complex zelf en aanvullend nog 500 plaatsen op het Sugar City-terrein.

Wonderlijke coalitie

Vanwege de schaalgrootte en het daardoor gevreesde concurrentienadeel voor winkeliers in onder meer Amsterdam en Haarlem besloot INretail in 2015 bezwaar aan te tekenen tegen de door de gemeente Haarlemmerliede verstrekte vergunning en het in 2009 gewijzigde bestemmingsplan. Omdat economische bezwaren geen grond zijn vormden een de ondernemers een wonderlijke coalitie waarin ze optrokken met de Fietsersbond en Milieudefensie. Onder meer de aanleg van een uitrit, een vermeend gebrek aan parkeerplaatsen en de kap van een boom werden aangevochten.

Nadat de eerdere procedures bij de gemeente en de rechtbank al in het nadeel van de bezwaarmakers uitvielen, zette ook de Raad van State op 17 april 2019 een streep door de bezwaren.

 

Reageer op dit artikel