nieuws

StiB Award 2018: Zwembad Hart van Zuid Rotterdam

Projectontwikkeling

Het transformatieproject aan de Gooilandsingel op Zuid (Ballast-Nedam, Heijmans, gemeente Rotterdam en Kraaijvanger Architecten) is het thuis van Zwemcentrum Rotterdam, een stadswinkel, fitness, Albion store en horecagelegenheden.

StiB Award 2018: Zwembad Hart van Zuid Rotterdam
Zwembad Hart van Zuid, Rotterdam.

Het zwembad is de aanjager van een gebiedsontwikkeling die zowel in het fysieke domein als het sociale domein plaatsvindt. Programmatisch dient het zwembad als een belangrijke schakel tussen de wijk en het stadsdeelcentrum Winkelcentrum Zuidplein. Het is het enige 50-meterbad van Rotterdam.

Afgezien van de programmering van het gebouw, is het zwembadgebouw ook een knap staaltje architectuur. De voorkant van het voormalige deelgemeente kantoor is overeind is gebleven en de achterkant is binnen de contouren van het voormalig deelgemeentekantoor nieuw aangebouwd. Het zwembad zelf is ingepast op de eerste verdieping in het gedeelte van het  deelgemeentekantoor dat overeind is gebleven.

Er is gekozen voor het zwembad op de eerste verdieping om een bepaalde intimiteit te creëren, zonder inkijk van buitenaf. De commerciële plint ligt aan de kant van de Gooilandsingel, waar passanten die het station Zuidplein uitlopen, recht op af gaan. Vanuit de commerciële ruimtes (horeca of winkel) loop je straks de Gooilandsingel op, die medio 2020 wordt omgebouwd tot autoluwe boulevard. Het zwembad brengt levendigheid binnenin het gebouw, de commerciële plint is een uitnodiging van en naar de publieke ruimte eromheen.

Lokaal karakter en identiteit

Het behoud van een groot gedeelte van de gevels van het oude deelgemeente kantoor maakt het project duurzaam. Het ontwerp is van de hand van Kraaijvanger architecten. Zij hebben met oog voor het lokale karakter en identiteit een balans gevonden. Het zwembad vervult vooral een rol in het leven van de mensen in en om het Zuidpleingebied. Of ze er nu wonen, werken, ondernemen of op bezoek komen. Dit is terug te zien in de programmering van het zwembad van schoolzwemmen tot internationale evenementen en de branchering in de commerciële plint.

Er is voor gekozen geen grote ketens binnen te halen, maar ruimte te bieden aan ondernemers met coleur locale. Bijvoorbeeld de eigenaren van het voormalige Champs Elysees – voorheen gevestigd in het 30 meter verder gelegen oude zwembad Charlois – die hun grand café/restaurant de naam Lisa voortzetten in het zwembadgebouw. Alle ondernemers en organisaties samen zorgen voor meer levendigheid in het gebied, waarbij zowel bewoners als bezoekers worden bediend.

Overige genomineerde projecten

Naast Zwembad Hart van Zuid in Rotterdam zijn ook de projecten genomineerd Koningshof in Gouda (Blauwhoed Projectontwikkeling, Gebr. Blokland, Altera Vastgoed), De Barones in Breda (Kroonenberg Groep, 3W Real Estate, Rijnboutt en KroesePaternotte) en Woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen (WVO Zorg, Atelier PRO en Bouwgroep Peters).

De StiB-jury wordt op vrijdag 6 april 2018 bij alle projecten ontvangen en rondgeleid om zich een oordeel van de kwaliteit van de projecten te vormen, in het bijzonder de impuls die het project voor de omgeving betekent. Daarna kunnen bezoekers van Provada 2018 hun favoriet aangeven in de stand van Vastgoedmarkt. Op basis van het oordeel van de jury (4/5e) en vakgenoten (1/5e) wordt op 7 juni 2018 om 13.00 uur in de stand van Syntrus Achmea Real Estate & Finance de winnaar bekend gemaakt.

Foto's

Reageer op dit artikel