nieuws

Will Frencken, een van de hoofdrolspelers in de Klimop-affaire, in gevangenis overleden

Loopbaan

Will Frencken (1951), de voormalige directeur vastgoed van het Philips Pensioenfonds, is in de nacht van 29 november 2018 in de gevangenis Ter Peel in Noord-Limburg overleden.

Will Frencken, een van de hoofdrolspelers in de Klimop-affaire, in gevangenis overleden

Zo heeft Vastgoedmarkt van een van zijn beste vrienden vernomen. Frencken zat in de open instelling te Wanssum het laatste deel van zijn gevangenisstraf uit voor zijn rol in wat de Klimop-affaire is gaan heten. Hij zou in januari 2019 vrijkomen.

Will Frencken kreeg in de Klimop-zaak in hoger beroep vijf jaar gevangenisstraf voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie. Als een van de weinige veroordeelden besloot hij in 2016 niet in cassatie te gaan tegen het hem in hoger beroep opgelegde vonnis. Met Jan van Vlijmen behoorde hij tot de zwaarst gestrafte verdachten in de Klimop-zaak.

Frencken werkte 21 jaar voor de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds, totdat hij in november 2006 min of meer werd gedwongen terug te treden. Exact een jaar later werd hij samen met tien andere verdachten aangehouden in het kader van een grootschalig fraude-onderzoek bij onder meer het Philips Pensioenfonds, Bouwfonds en een aantal andere vastgoed- en bouwbedrijven. Deze affaire, die de Klimop-zaak ging heten, staat bekend als het grootste en meest omvangrijke fraudeonderzoek in relatie tot vastgoed.

Frencken studeerde in 1976 af aan de Technische Hogeschool in Eindhoven en  werkte daarna bij een constructiebureau en als ambtenaar in Bergen op Zoom. In 1985 maakte hij de overstap naar het Philips Pensioenfonds en werd al snel verantwoordelijk voor het beheer van een portefeuille van vele miljarden euro’s aan woningen en direct commercieel vastgoed. Ook was hij belast met het aan- en verkoopbeleid van de vastgoedafdeling van het Philips Pensioenfonds.

De frauduleuze afspraken daarover met met name Jan van Vlijmen over de verkoop van een aanzienlijke vastgoedportefeuille en de aankoop van de Bouwfonds-projecten Eurocenter en Symphony op de Amsterdamse Zuidas werden hem uiteindelijk fataal. Frencken’s gezondheid was al enige tijd niet meer goed. Tot woensdag 28 november lag hij nog met een zware longontsteking in het ziekenhuis. Omdat zijn toestand iets was verbeterd, was hij die dag weer naar zijn cel teruggebracht, waar hij enige uren later onverwacht overleed.

Reageer op dit artikel