nieuws

Dirk Bakker zet Colliers volledig op z’n kop

Loopbaan

Dirk Bakker is nu ruim een jaar ceo van Colliers International Nederland. De organisatie is door hem flink op de schop genomen, het partnermodel is veranderd en het aandeel gewonnen pitches steeg van 44 naar 82 procent.

Dirk Bakker zet Colliers volledig op z’n kop
Dirk Bakker

Dat zegt ceo Dirk Bakker van Colliers International in een terugblik op zijn eerste jaar aan het hoofd van Nederlandse tak van de internationale vastgoedadviseur. Sinds zijn aantreden werd één op de zes medewerkers vervangen. Het kantoor in Barendrecht werd gesloten en dat in Nieuwegein en Zwolle volgen binnenkort.

Ook het partnermodel van Colliers International Nederland – zeven partners, goed voor dertig procent van de aandelen – is in zijn originele vorm van tafel. Voorheen runden de partners de business. ‘Ik heb voorgesteld om de functies van aandeelhouder en leidinggevende te scheiden. Je kunt als aandeelhouder wel medewerker zijn, maar je bent niet automatisch business manager of directeur. Er is nu sprake van een echt bestuur. De partners hebben geen invloed meer wijze van leidinggeven. Een aantal partners heeft een andere functie gekregen.’

De leiding van Colliers International Nederland ligt nu bij Dirk Bakker (ceo), Eric Annaert (coo a.i.) en Jim Chin Ten Fung (cfo). ‘We zijn bezig met een nieuwe coo aan te trekken. Daarnaast heb ik een strategisch overleg geïntroduceerd, met de directeur Client Services Roelien de Haas, de head Marketing & Business Development Jeroen Bloemers, de head Research Frank Verwoerd en mezelf.’

Binnen een jaar is de structuur van het bedrijf verandert en de manier van werken commerciëler. ‘Dat proces laat al resultaten zien. In 2017 wonnen we slechts 44 procent van de pitches waaraan we deelnamen, voor 2018 staat dat percentage op 82 procent. De klanten weten steeds beter wat Colliers is en waar de onderneming voor staat. We halen veel meer opdrachten binnen.’

Lees hier het complete interview met Dirk Bakker: ‘Er heerst bij ons een gevoel van onoverwinnelijkheid

Reageer op dit artikel