Vastgoedman Louis Meijer overleden

Vastgoedman Louis Meijer overleden

Louis Meijer, directeur en eigenaar van projectontwikkelaar M7 Development uit Den Bosch, is maandag 27 augustus aan de gevolgen van een hartstilstand overleden.

Zijn overlijden is bevestigd door een medewerker van zijn onderneming. Louis Meijer is 55 jaar geworden. Met zijn vroegere onderneming Burgfonds realiseerde hij projecten als het gebouw Westgate II van 30.000 m2, het huidige hoofdkantoor van consultancybedrijf PwC langs de A4 in Amsterdam. Ook het Utrechtse winkelcentrum The Wall van 70.000 m2 langs de A2 kwam uit zijn koker. Verder was hij de ontwikkelaar van het onderkomen van de Hogeschool Utrecht van 20.000 m2 in Amersfoort.

M7 Development kwam in het nieuws door de aankoop in 2015 van het Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht van het Rijksvastgoedbedrijf om er een vijfsterrenhotel te realiseren. M7 Development betaalde 61,3 miljoen euro. Maar de gemeente Amsterdam keerde zich tegen de hotelplannen, die niet zouden passen in het gemeentelijk beleid. Later werd bekend dat Meijer en M7 het pand voor dezelfde prijs waarvoor ze eerder het koopcontract tekenden, doorverkocht hebben aan het Aziatische CTF, eigendom van de familie Cheng uit Hong Kong.

De gemeente Amsterdam had ook grote moeite met M7-eigenaar Meijer. Hij zou een rol hebben gespeeld in de corruptieaffaire rond Ton Hooijmaijers. Meijer betaalde het Openbaar Ministerie begin 2015 40.000 euro om vervolging af te kopen voor omkoping van VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Die werd in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor grootschalige corruptie en witwassen. Volgens het OM zou hij 20.000 euro hebben betaald aan Hooijmaijers. Meijer zei later in verhoren zich daarvan niets te herinneren.

Ook was Meijer van 1995 tot 2008 eigenaar van het Burgfonds, dat onder meer grootste plannen had voor de uiteindelijk nooit gerealiseerde Utrechtse wolkenkrabber Belle van Zuylen. Burgfonds kwam vervolgens volledig in handen van Lips Capital Group van de nog immer voortvluchtige vastgoedman Roger Lips.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.