ECB houdt rente langer op zeer laag niveau

ECB houdt rente langer op zeer laag niveau
ECB-gebouw Frankfurt

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente zeker nog tot en met de eerste helft van 2020 op het huidige, zeer lage niveau.

Dat heeft de centrale bank besloten op zijn beleidsvergadering, die dit keer plaatsvond in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Bij de ECB is het traditie om eens per jaar ergens anders te vergaderen dan in het hoofdkantoor in Frankfurt.

De herfinancieringsrente blijft dus 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar geld op toe. De ECB had eerder al gezegd dat de rente in ieder geval tot eind 2019 ongewijzigd zou blijven. Verder zijn er in Vilnius tarieven bekendgemaakt voor eerder aangekondigde langlopende leningen aan banken, ook wel bekend als TLTRO III.

De lage rente zorgt er aan de ene kant mede voor dat de rente op spaarrekeningen nagenoeg is verdwenen. Aan de andere kant maakt het geld lenen goedkoper, waardoor bijvoorbeeld de hypotheekrente erg laag is. Op die manier probeert de ECB de Europese economie en inflatie te stimuleren. De lage rente is tevens een hoofdpijndossier voor pensioenfondsen. Die moeten meer geld reserveren om aan hun verplichtingen op lange termijn te kunnen voldoen, waardoor hun financiële positie onder druk is komen te staan.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.