nieuws

ECB laat rente langer ongemoeid

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente tot zeker het einde van 2019 op het huidige, zeer lage niveau.

ECB laat rente langer ongemoeid
ECB-gebouw Frankfurt

Dat besloot de centrale bank op zijn beleidsvergadering, als reactie op duidelijke signalen van een afzwakkende Europese groei. Eerder verklaarde de ECB dat de rente tot zeker na de zomer niet omhoog zou gaan. In december verlaagde de ECB de verwachtingen voor economische groei en inflatie.

Als de centrale bank tot het eind van het jaar geen renteverhogingen doorvoert, zou Draghi tijdens zijn gehele termijn geen renteverhogingen hebben doorgevoerd. De termijn van Draghi loopt eind oktober af. Hij werd president van de ECB in november 2011.

Verder besloot de ECB nog meer goedkope langer lopende leningen aan banken aan te bieden. Daarmee wil de centrale bank de financiële instellingen stimuleren om bedrijven en particulieren geld te lenen. De leningen worden vanaf september aangeboden tot en met maart 2021. Alle leningen hebben een looptijd van twee jaar.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

Reageer op dit artikel