nieuws

Clicks & bricks groeit harder dan pure webwinkel

Financieel

Winkels die online combineren met een fysieke locatie hebben de wind meer in de zeilen dan retailers die alleen op internet actief zijn, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Clicks & bricks groeit harder dan pure webwinkel

Pure webwinkels in Nederland zetten in 2018 bijna 13 procent meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel waren de internetverkopen in 2018 26 procent hoger. De internetverkopen stijgen veel sterker dan de totale omzet van de Nederlandse detailhandel. Die groeide in 2018 met ruim 3,4 procent.

Groeitempo lager

Het CBS keek zowel naar aankopen bij buitenlandse, EU-webwinkels als naar aankopen bij Nederlandse webwinkels. Nederlandse consumenten kochten in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro (excl. btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 17 procent meer dan in 2017. Het groeitempo van de aankopen van Nederlandse consumenten in EU-webwinkels is hiermee wat minder hoog dan in voorgaande jaren.

De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2018 ging het om nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet.

Nederlandse webwinkels

De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in 2018 bijna 18 procent hoger dan in 2017. Net als bij de Europese webwinkels blijft het groeitempo van de Nederlandse webwinkels hoog, maar loopt deze groei na 2015 iets terug. In 2015 nam de omzet van Nederlandse webwinkels nog met 22 procent toe.

 

Reageer op dit artikel