nieuws

AFM not amused door huurverklaring BLG Wonen

Financieel

De AFM is niet blij met het plan van hypotheekverstrekker BLG Wonen om te gaan werken met een huurverklaring om duurhuurders toch een hypotheek te kunnen verstrekken, zo heeft de toezichthouder aan het AD laten  weten. 

AFM not amused door huurverklaring BLG Wonen

Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat hij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen. De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Oprekking normen

Hoewel het plan, er is in eerste instantie sprake van een proef, bijval kreeg, is de AFM kritisch. Een woordvoerder laat aan het AD weten dat een oprekking van de verstrekkingsnormen niet wenselijk is. Deze zijn in reactie op de kredietcrisis behoorlijk aangescherpt. Volgens de zegsvrouwe zijn hypotheek- en woonlasten ook niet één op één met elkaar te vergelijken. Ze wijst op de langlopende verplichting die consumenten met een hypotheek aangaan, de extra belastingen en de onderhoudslasten die zelf gedragen moeten worden. ‘Enkel een huurverkla­ring is geen middel om aan te tonen dat iemand voor een hypotheek in aanmerking komt.’

Onderbouwd uitleggen

Volgens de AFM biedt de wetgeving in incidentele gevallen wel de mogelijkheid om buiten de kaders om, mits goed onderbouwd uit te leggen waarom een financiering toch verantwoord is.

Reageer op dit artikel