nieuws

Huurverklaring moet hypotheek voor duurhuurder mogelijk maken

Financieel

BLG Wonen heeft de huurverklaring geïntroduceerd waarmee huurders die normaliter niet in aanmerking komen voor een hypotheek toch een lening kunnen krijgen. 

Huurverklaring moet hypotheek voor duurhuurder mogelijk maken
Frank Soede

Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat hij – mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden – zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen. De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

Particuliere huursector

De duurhuurproblematiek is volgens BLG-directeur Frank Soede een enorm probleem: ‘Ruim 1 miljoen huurders hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote gemiddeld 42,6 procent van het besteedbaar inkomen. Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim  50.000 euro.’

Verantwoorde overstap

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning. ‘Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer want er zijn wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor ‘van-huur-naar-koop-situaties’. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven’ , aldus Soede.

Landelijke uitrol

Voorafgaand aan een landelijke uitrol, gaat BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring eerst met een pilot toetsen onder huurders en financieel adviseurs. Tijdens de pilotperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.

Reageer op dit artikel