nieuws

FRIS haalt Amsterdamse vastgoedeigenaren van het gas af

Financieel

Vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en woningcorporaties staan de komende jaren voor een grote uitdaging: Nederland moet in 2030 ‘van het gas af’. Een hele opgave, want nog steeds wordt 95 procent van alle woningen met gas verwarmd. En dat moet op korte termijn anders.

FRIS haalt Amsterdamse vastgoedeigenaren van het gas af

FRIS is afgelopen jaar gestart om eigenaren van vastgoed in Amsterdam te helpen. Het resultaat: In december worden de eerste gasloze jaren 30-woningen in Amsterdam opgeleverd. FRIS Young Professional Wout van der Corput licht dit project toe.

”Ik ben manager van renovatieprojecten voor FRIS. Als vastgoedbeheerder zijn wij dagelijks bezig om eigenaren te informeren over het verduurzamen van hun vastgoed. Wij geloven in deze verduurzaming. Niet alleen omdat het moet, maar omdat het interessante voordelen oplevert voor eigenaren en huurders. Zo proberen wij onze relaties optimaal te ontzorgen”, aldus Wout.

Eenvoudige manier van renoveren

In december leveren wij voor de eerste keer gasloze woningen op in Amsterdam. Het gaat om diverse appartementen van 50 m² in de Rivierenbuurt. FRIS is samen met de eigenaar op zoek gegaan naar een eenvoudige manier om de woningen gasloos te renoveren. Een hele klus, want referentiekaders om deze woningtypes renoveren zijn er nauwelijks.

Wout van den Corput

Wout van den Corput

Na uitgebreid onderzoek is de keuze gevallen op het aanbrengen van eenvoudige ‘’Smart IR infrarood folie’’ in de vloerverwarming. Deze folie werkt op 230V en is dus niet voorzien van trafo’s. Dit product wordt aangebracht bovenop de Fermacell-vloer en onder de pvc-afwerkvloer. Een groot voordeel van infrarood is dat dit product geen onderhoud kent. Dit heeft een positief effect op de exploitatiefase. Infrarood folie wordt direct warm, waardoor de omgeving snel wordt verwarmd. Dit in tegenstelling tot traditionele vloerverwarming.

Voor het warmwater wordt er gebruik gemaakt van een energiezuinige elektrische boiler van 120 liter. Uiteraard wordt het casco goed geïsoleerd met de renovatie. Zo zijn de plafonds en wanden volledig nieuw aangebracht met goede isolatie. Voor de borstwering zijn voorzetwanden toegepast en alle ramen zijn voorzien van HR++ beglazing.

Het resultaat?

De jaren 30-woningen in de Rivierenbuurt zijn bij oplevering ‘Fit for the future’ (Provada thema 2019), want toekomstige investeringen in verband met de nieuwe regelgevingen rondom duurzaamheid zijn niet meer nodig. Voor de huurder betekent deze renovatie dat een gasaansluiting overbodig wordt en er gerekend kan worden op lagere verbruikskosten dan gebruikelijk voor dit type woning.

En nu verder

Inmiddels hebben meer vastgoedeigenaren zich gemeld met het verzoek hun objecten gasloos te renoveren. FRIS zal ieder object afzonderlijk beoordelen en daar een plan voor opstellen. Zo zijn er naast infrarood nog meer mogelijkheden om vastgoed te verduurzamen, waarmee het aan de huidige regelgeving voldoet. Nieuwe ontwikkelingen worden dan ook nauw in de gaten gehouden.

Meer weten over dit project? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden rondom het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op!

Reageer op dit artikel