nieuws

Jan Poot haalt postuum zijn gelijk

Financieel

Het staat definitief vast dat voormalig rechter Hans Westenberg en de Raad voor de Rechtspraak onrechtmatig hebben gehandeld in de zaak rond Chipshol, een bedrijvenpark bij Schiphol dat er nooit is gekomen.

Jan Poot haalt postuum zijn gelijk

Dat heeft de Hoge Raad besloten meldt het FD. Omdat de Raad voor de Rechtspraak een onafhankelijk overheidsorgaan is, moet de Staat nu een schadevergoeding betalen  Poot, de oprichter van Chipshol, kan niet meer genieten van zijn  overwinning: hij overleed dit najaar.

Aanleiding van de onherroepelijke uitspraak door de hoogste rechter is een conflict tussen Hans Westenberg, toenmalig vicepresident van de rechtbank in Den Haag, en advocaat Hugo Smit, de advocaat van Chipshol, het bedrijf van de familie Poot.

Poot deed in 2009 aangifte tegen Westenberg. Deze rechter ging met vervroegd pensioen nadat vast was komen te staan dat hij onder ede had gelogen over onoorbare contacten met advocaten. Chipshol werd naar eigen zeggen door een vonnis van Westenberg in 1996 grotendeels uitgeschakeld als private concurrent van Schiphol Real Estate.

Westenberg heeft herhaaldelijk onder ede hebben ontkend dat hij met advocaten belde. Het Hof in Den Haag achtte de rechter bewezen dat hij wél heeft gebeld. Westenberg koos vervolgens ijlings voor royement van zijn procedure en een vertrekregeling. De rechtbank Den Haag stemde in met vervroegde pensionering en gaf hem 75.000 euro mee.

Het gerechtshof in Den Bosch moet nu de exacte omvang van de schade van Smit gaan vaststellen. Hij claimt volgens NRC Handelsblad een vergoeding van zo’n 5 miljoen euro wegens advocaat- en proceskosten, inkomensderving en reputatieschade. Het bedrag zal door de Staat moeten worden betaald.

Westenberg (73) heeft volgens zijn advocaat Arnold van Uchelen bij zijn pensionering met de Raad voor de Rechtspraak afgesproken dat de overheid de kosten betaalt van de gerechtelijke procedures. Volgens Hugo Smit is alleen al aan de landsadvocaat ongeveer een miljoen euro uitgegeven.

Reageer op dit artikel