nieuws

Chipshol-oprichter Jan Poot overleden

Loopbaan

Chipshol-oprichter Jan Poot is dinsdag op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wassenaar overleden. Dat is door een woordvoerder van Chipshol aan Vastgoedmarkt bevestigd.

Chipshol-oprichter Jan Poot overleden

Poot streed decennialang tevergeefs om zijn droom te realiseren van een luchthavenstad bij Schiphol.  Hij  wilde in de Schiphol-regio een groene Airport City realiseren, een centrum van internationale allure van 2 miljoen vierkante meter met onder meer hotels, congresfaciliteiten, appartementen en een shopping mall. Dat plan werd volgens Poot stelselmatig tegengewerkt door de autoriteiten. Luchthaven Schiphol werd als bron van al het kwaad gezien. Het eigen vastgoedbedrijf van de luchthaven wilde volgens Poot een monopolie op de ontwikkeling van de luchthavenbedrijfsterreinen.

De strijd, uitgevochten in vele rechtszaken,  leverde Poot landelijke bekendheid op. Het wrange toeval wil dat vorige week de rechter oordeelde dat de gemeente Haarlemmermeer, wegens tegenwerking de schade, mogelijk honderden miljoenen, moet vergoeden aan gebiedsontwikkelaar Televerde. Dat bedrijf is voor 50 procent eigendom van familie Poot. Die rechtszaak werd in mei vorig jaar aangespannen, zo meldde Vastgoedmarkt destijds. Televerde claimt 265 miljoen euro.

De energieke projectontwikkelaar werd op 3 augustus 1924 geboren in Vlaardingen als zoon van een veehandelaar. Hij begon zijn  carrière na de oorlog als planoloog bij de Provincie Zuid-Holland. Vervolgens richtte hij in 1960 zijn eigen bedrijf Eurowoningen op, dat als eerste de drive-inwoning introduceerde in Nederland. Belangrijkste project van Eurowoningen was Park Leusden.  Zijn tweede onderneming, Eurohome ontwikkelde vakantieresorts en skistations in het buitenland, waaronder het Franse skioord Valmorel.

Op 65-jarige leeftijd begon hij in 1986 Chipshol, waarmee hij de regio-Schiphol wilde transformeren tot een zakencentrum van internationale allure, met een luchthavenstad, een Airport City en een bedrijvenpark.  De benodigde gronden voor Airport City had Poot opgekocht van boeren. Daarna begon een decennialange juridische strijd, die onder ander leidde tot een rechtszaak  tegen een betrokken rechter die volgens Poot met Schiphol onder een hoedje zou spelen met Schiphol en  plaatste hij advertenties in de dagbladen, waarin hij zijn visie gaf.

Chipshol wil zijn grondposities bij Schiphol fasegewijs verkopen. Laatst bekende verkoop vond plaats in april 2017. Chipshol heeft ten noorden van Schiphol – in het gebied tussen de snelwegen A4, A5 en A9 – nog een  grondpositie van circa 800.000 m2.

Reageer op dit artikel