nieuws

OM eist 21 maanden cel tegen Rudy Stroink

Financieel

Tegen de 62-jarige vastgoedondernemer Rudy Stroink heeft het Openbaar Ministerie maandag 21 maanden cel geëist.

OM eist 21 maanden cel tegen Rudy Stroink
Vrouwe Justitia

Hij zou een bestuurder van Google hebben omgekocht. Ook wordt hij verdacht van fraude en deelname aan een criminele organisatie.

Dat bleek maandag uit de derde zittingsdag in deze strafzaak in de rechtbank in Zwolle. De officier van justitie noemde Stroink ‘het geweten van de vastgoedsector’. Stroink had een motief om Google-bestuurder Simon Tusha om te kopen, meent het OM. Zijn vastgoedbedrijf TCN verkeerde in 2008 door de kredietcrisis in zwaar weer. Het bedrijf moest dat jaar voor 140 miljoen euro aan vastgoed verkopen. Cruciaal was de rol van Google bij de huur van een datacentrum in de Eemshaven. Met de omkoping werd de verlenging van dat contract zekergesteld.

Tegen de vrouw van Stroink, de 51-jarige Saskia van Bohemen, is 15 maanden cel geëist. Zij was feitelijk leidinggevende bij het bedrijf. Ook twee dochterbedrijven van TCN speelden een rol bij de omkoping, meent de officier. Zij moeten wat het OM betreft 1 miljoen en 650.000 euro boete betalen.

Stroink sprak in 2008 met onderhandelaar Simon Tusha van Google over de koop van de datacentra in Groningen en de Eemshaven door het Amerikaanse internetbedrijf. Als het Tusha lukte om Google de datacentra voor 135 miljoen euro te laten kopen, mocht de bestuurder 10 miljoen euro in eigen zak steken, aldus het OM. De koop ging niet door, maar Google verlengde wel de huur. Tusha en andere deelnemers van de criminele organisatie ontvingen 1,7 miljoen euro.

De medewerker die mogelijk gevoelig kon zijn voor betaling van smeergelden werd benaderd‘, stelt het OM op zijn website. ‘De afspraken met hem werden in versluierd taalgebruik via het privé e-mail account bevestigd. De omkoping bestond eerst uit het beloven en daarna uit het betalen van smeergeld in ruil voor het ‘gedaan krijgen van zaken’ zoals verlenging van het huurcontract van het datacenter en uitstellen van de verhuisdatum.

Beide verdachten ontkennen de omkoping. ‘We zijn plat gezegd genaaid‘, zei Van B. over de rol van Tusha. Donderdag 27 september komen de raadslieden aan het woord. Daarna bepaalt de rechtbank wanneer het vonnis wordt bepaald.

Reageer op dit artikel