nieuws

Stroink voor rechter inzake ‘omkoping Google-directeur’

Geen categorie

Rudy Stroink wordt vervolgd voor het omkopen van een voormalige Google-vestigingsdirecteur. Hij zou deze directeur in ruil voor de vestiging van Google in TCN-datacentrum Telehouse Eemsdelta in de Eemshaven in 2006 bijna 1,7 miljoen euro hebben betaald.

Stroink voor rechter inzake ‘omkoping Google-directeur’

Dat berichten het Financieele Dagblad en de Volkskrant. Het FD meldt overigens ten onrechte dat de affaire draait om het megadatacentrum dat in december wordt opgeleverd. In dit complex op een terrein van 40 hectare investeert Google 600 miljoen euro. De eerste gesprekken over dit project vonden echter eind 2012 plaats toen TCN al maanden richting een faillissement afkoerste en eind december uiteindelijk bankroet werd verklaard.

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat twee personen en twee bedrijven maandag 28 november in Almelo worden gedagvaard voor een regiezitting, zonder namen te noemen. De verdachten zouden behalve Stroink ook zijn vrouw en twee dochterondernemingen van TCN zijn. De verdachte betalingen aan Google-directeur Simon Tusha zouden tussen juli 2008 en maart 2010 hebben plaatsgevonden.

Google bevestigt de aanklacht tegen Tusha, die al zeven jaar weg is bij het techbedrijf. ‘Wij zijn het slachtoffer geworden van misdaden waar justitie vervolging voor instelt’, aldus Google. Stroinks vrouw Saskia van Bohemen was destijds directeur van TCN Data Hotels met daarin onder andere Telehouse Eemsdelta, het door TCN ontwikkelde datacentrum. Destijds waren zij en Stroink slechts collega’s. Na het faillissement van TCN hielp Van Bohemen de curatoren bij de verkoop van de TCN-datacentra.

  In Amerikaanse media is eerder dit jaar bericht dat Tusha in een Amerikaans strafproces heeft bekend dat het inzake TCN Property Projects om kickbacks ging. Het zou volgens procesdocumenten van de Amerikaanse justitie om een tiental betalingen gaan, die door TCN via tussenpersonen en mogelijk fictieve bedrijven op de Britse Maagdeneilanden en het Caribische eiland Dominica zijn verricht en die uiteindelijk bij Tusha terechtkwamen.

Waarschijnlijk betreft de andere ‘verdachte’ voormalige TCN-dochter TCN SIG Real Estate. Vastgoedmarkt meldde begin 2007 dat TCN SIG Real Estate een datacentrum van ruim 18.000 m2 zou realiseren. Het project vergde een investering van 60 miljoen euro, de huurprijs per jaar zou tussen de 2.000 en 3.000 euro per vierkante meter liggen. Hoofdhuurder bleek vanaf najaar 2007 Google te zijn. (MvL)

Reageer op dit artikel