blog

Winkelketens, wie volgt?

Financieel

Winkelketens, wie volgt?
Wendy Verschoor

Het is iedere keer weer de vraag van de week: welke retailer vraagt deze week faillissement aan?

Het is treurig om te zien hoe in korte tijd veel bekende winkelketens noodgedwongen de handdoek in de ring moeten gooien. Zo was er deze week de aankondiging van het verzoek tot uitstel van betaling van Sissy-Boy. De kleintjes lijken te verliezen van de groten en online winkelen doet zijn invloed steeds meer gelden.

Over de ontwikkelingen in retailland zijn al vele onderzoeken verschenen en zullen er nog vele volgen. Dat geldt natuurlijk ook voor de verschillende onderzoeken over het retailvastgoed. Toch lijken gemeenten deze signalen nog maar beperkt op te pikken. Waar grote en middelgrote steden het nog relatief goed doen wat betreft aantrekkingskracht voor het winkelend publiek, verschraalt het straatbeeld in de kleinere steden en dorpen in rap tempo.

Waarom grijpen deze gemeenten niet in en laten ze alles aan de markt over? Door een duidelijke visie neer te leggen en eventueel bestemmingsplannen aan te passen zouden ze veel meer regie kunnen hebben. En dan niet, zoals dat vroeger vaak ging, in de setting ‘gemeente versus de markt’, maar in samenspraak om een optimaal resultaat te kunnen halen voor retailers en het publiek. Want dat is toch waar we het voor doen.

Over de auteur:
Wendy Verschoor Frics is directeur van Videres.

Reageer op dit artikel