Opeens zie je het licht

Opeens zie je het licht
Johannes van Bentum

Soms ben je als journalist zo enthousiast over een verhaal dat je het aan iedereen vertelt.

Dat overkwam mij tijdens Mipim 2019 in Cannes. Ik had op de heenweg het artikel over de nieuwe niche-investering van Primevest Capital Partners opgezet. De assetmanager van acht voormalige Bouwfonds-fondsen heeft een nieuw object gevonden om in te investeren: lantaarnpalen. Mijn toehoorders trokken allen de wenkbrauwen op om vervolgens zich geboeid naar voren te buigen om meer te horen.

Aanvankelijk wilde ik er niks over schrijven – lantaarnpalen hebben namelijk niets te maken met de core-business van Vastgoedmarkt, commercieel onroerend goed. Maar toen ik de plannen van Primevest hoorde, was ik direct om. De assetmanager brengt het lantaarnpalenareaal van gemeenten onder in een PPS-structuur, levert een goedkope financiering voor de verduurzaming ervan en vervolgens begint het spelletje dat zo bekend is uit de vastgoedsector: verhuur.

Hoewel de afmetingen in vierkante meters van zo'n paal niet indrukwekkend zijn, ligt dat anders met de verhuurmogelijkheden. De mannen van Primevest denken aan zaken als sensoren voor bijvoorbeeld het meten van de luchtkwaliteit, beveiligingscamera's, contactdozen voor elektrische voertuigen en – daar lijkt mij het grote geld zitten – antennes voor het nieuwe 5G-netwerk dat telefonieproviders op korte termijn willen uitrollen. Die laatsten hebben door de hogere frequentie van het signaal om de achthonderd meter een opstelpunt voor een antenne nodig. Ga er maar aanstaan!

Alle politieke gezindten

Een mooi aspect van het verhaal is dat het opzetje van Primevest in het potje past bij alle politieke gezindten. Links is enthousiast over de verduurzaming die een upgrade van de palen gaat betekenen, rechts is blij met het verdienmodel dat plots (letterlijk!) aan een voormalige kostenpost hangt. En de politiek moet je tegenwoordig mee hebben als je iets wilt met verhuur, weet tegenwoordig elke woningbelegger.

Wat een geklaag overigens, tijdens deze Mipim. Politici, vooral de lokale, hebben er volgens beleggers helemaal niets van begrepen. Door hogere eisen te stellen aan woningontwikkelaars beperken gemeenteraden eigenhandig het aantal woningen dat wordt gebouwd, terwijl zij het electoraat juist voorhouden het aantal nieuw te bouwen, betaalbare woningen zo hoog mogelijk op te drijven.

Blauw stoeltje

Toen ik op zo'n blauw stoeltje langs de Boulevard de la Croisette na een lange lunch zat uit te puffen met zicht over de Middellandse Zee, kwam ceo Walter de Boer van woningontwikkelaar BPD naast mij zitten. 'Weet je wat het is, woningen zijn de afgelopen jaren opeens vastgoed geworden. Laten we het weer snel 'volkshuisvesting' gaan noemen. Wonen is nu eenmaal politiek. Het is een golfbeweging, het komt vanzelf weer goed.'

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.