nieuws

Assetmanagement 3.0

Data en technologie

Assetmanagement 3.0
foto Ray Waasdorp

Data en data-analyses vormen voor een assetmanager belangrijke ingrediënten om tot een goede risicoafweging te komen. Om assetmanagement ook in ons land naar een nog hoger niveau te tillen, moet tot de overtuiging van Yardi Nederland veel meer transparantie ontstaan.

‘Een blik in de keuken van de buurman kan de eigen afwegingen beter maken. En dat geldt ook andersom; partijen kunnen veel van elkaar leren als zij eerder en vaker bereid zouden zijn tot onderlinge informatie-uitwisseling’, zo zegt Jan-Willem Jeucken, regional manager Europa.

Tijdens de sessie van Yardi op het Vastgoedmarkt Transformatieplein tijdens de eerste dag van de Provada zal hij een pleidooi houden voor een meer transparante vastgoedmarkt. ‘In de Verenigde Staten kennen we Yardi Matrix. Door alle openbaar beschikbare informatie over vastgoed bij elkaar te brengen en op een goede manier te ontsluiten, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een goed functionerende vastgoedmarkt. Maar daar is veel meer informatie openbaar.’

Dergelijke data zijn volgens hem van onschatbare waarde bij een zo goed mogelijke bepaling van de waarde van vastgoedportefeuilles. ‘Op basis van de beschikbare data kunnen we vandaag al veel verbanden zien op tot een goede waardebepaling te komen. En in de toekomst komen nog tal van extra mogelijkheden beschikbaar’, aldus Jeucken.

Ook bij een vraagstuk als de duurzaamheid van een vastgoedportefeuille kunnen extra data en betere analyses volgens hem van grote waarde zijn. Yardi verwacht daarin de komende twee jaar nieuwe stappen te zetten. ‘Onbekend maakt onbemind. Maar als assetmanagers vaker en meer de in de wereld beschikbare techniek omarmen, dan kan bijvoorbeeld meer inzicht ontstaan in de CO2-footprint van een portefeuille en kunnen assetmanager beter geïnformeerde beslissingen nemen. Daar mag de branche gezien het grote maatschappelijke belang toch niet voor weglopen.’

Jeucken gaat op eerste dag van de Provada in gesprek met vertegenwoordigers van Cushman & Wakefield, NSI en Kempen. Daarnaast lanceert Yardi die dag in Nederland Yardi Elevate. ‘Op basis van data kunnen wij voorspellende analyses maken’, aldus Jeucken. ‘Door alle data van assets te combineren op een geïntegreerd platform ontstaat volledig inzicht in de prestaties van de onderliggende portefeuilles. Daarmee ontstaan betere kansen hogere inkomsten te genereren, kosten te beheersen en risico’s meer met elkaar in evenwicht te brengen. Ook daarmee tillen we assetmanagement naar een hoger niveau.’

Reageer op dit artikel