nieuws

Belg heeft 900 vierkante centimeter meer winkeloppervlakte

Data en technologie

Inwoners van België hebben beschikking over 0,09 m2  (900 cm2) meer winkeloppervlakte per persoon. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Locatus over het winkelbestand in de Benelux. 

Belg heeft 900 vierkante centimeter meer winkeloppervlakte

Nederland telde per 1 januari 2019 bijna 17,3 miljoen inwoners, terwijl België ca. 11,4 miljoen inwoners heeft en Luxemburg in 2018 voor het eerst de grens van 600.000 inwoners heeft bereikt. Hoewel België veel minder inwoners heeft dan Nederland, heeft het bijna evenveel verkooppunten. Vooral relatief gezien komt de overmaat aan verkooppunten bij onze zuiderburen tot uitdrukking. Zo heeft België 18,0 verkooppunten per 1.000 inwoners, Luxemburg 14,8 en Nederland 12,9 per 1.000 inwoners.

Winkelverkoopvloeroppervlakte

Afgemeten naar de winkelverkoopvloeroppervlakte (wvo) van de detailhandel kijken, zijn de verschillen minder groot zijn. België heeft 1,88 m² wvo per inwoner, Nederland 1,79 m² per inwoner). Luxemburg zit hier een stuk onder met 1,63 m² per inwoner.

Sanering winkelbestand

In 2019 zien we voor het eerst het totaal aantal verkooppunten afnemen. Zowel in Nederland (-1.944) als in België (-2.592) is het aantal verkooppunten flink afgenomen. In combinatie met herbestemming, bijvoorbeeld tot woningen neemt de winkelleegstand in Nederland daarom af. En laat België de laagste leegstandtoename sinds jaren zien. Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus, stelt in een interview met Vastgoedmarkt dat een verdere sanering van het winkelbestand onontkoombaar is.

Reageer op dit artikel