nieuws

Locatus: Winkelleegstand daalt

Vastgoedbeheer

In 2018 is de winkelleegstand voor het vierde jaar op rij gedaald. Maar er zijn ook veel winkels omgekat tot woning.

Locatus: Winkelleegstand daalt

In 2018 is de winkelleegstand voor het vierde jaar op rij gedaald. Op 1 januari 2018 bedroeg de leegstand in aantal panden nog 7,0 procent. Op 31 december was dit terug gelopen naar 6,7 procent. De reden voor de afname is heel anders dan voorgaande jaren. Toen was de belangrijkste oorzaak dat lege panden een nieuwe invulling kregen (m.n. horeca en diensten). In 2018 is de leegstand vooral teruggelopen omdat veel panden een andere functie dan retail hebben gekregen. Dat meldt onderzoeksbureau Locatus.

Al jarenlang ligt het aantal verkooppunten in de retail iets boven de 222.000. Dit jaar is het aantal verkooppunten voor het eerst flink gedaald naar ruim 220.000 panden. Ook hier is de functiewijziging van winkelpanden een belangrijke oorzaak. In 2018 hebben 2.000 verkooppunten een andere functie dan retail gekregen. Deels zijn dat panden geweest die al leeg stonden en deels zijn gevulde winkelpanden direct omgebouwd naar niet-retailpand. Afgelopen jaar is het aantal detailhandelspanden afgenomen van 94.862 naar 92.932; een afname van 2%. De branche met de grootste afname was de branche huishoudelijke artikelen, waar 13% van het aantal winkels is verdwenen.

Waarom nu ineens grotere afname winkelpanden?

De verklaring voor de functiewijziging van retailpanden is eenvoudig. Al jaren dalen de huurprijzen van winkels; vorig jaar gemiddeld met 2,1 procent. De huurprijzen van woningen stijgen echter; in de vrije sector met gemiddeld 3,1 procent. Het wordt dus steeds interessanter om winkels om te bouwen naar woningen en dat is in 2018 dan ook op grote schaal gebeurd.

Eindhoven en Noord Beveland

De gemeentes met de grootste relatieve daling van het aantal verkooppunten zijn allemaal kleinere gemeentes. De sterkste daling zien we in Noord Beveland, met een afname van 13 procent, gevolgd door de gemeente West Maas en Waal en Sint-Anthonis.

winkelleegstand 2016-2019

winkelleegstand 2016-2019

In absolute zin zien we de grootste afname in het aantal panden in Eindhoven, hier zijn vorig jaar 80 verkooppunten verdwenen. De procentuele daling in leegstaande winkelmeters is nog groter dan de procentuele daling in leegstaande panden. Waar er vorig jaar nog 7,2 procent van het totaal aantal vierkante meter leeg stond, was dat op 31 december 2018 nog maar 6,7 procent. Ook hier geldt dat een groot deel van deze winkelmeters een andere bestemming hebben gekregen.

Reageer op dit artikel