Sector maakt vaart met verduurzaming kantoren

Sector maakt vaart met verduurzaming kantoren

Eigenaren van kantoren maken vaart met de verduurzaming naar minimaal energielabel C.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Had in 2016 nog maar de helft van de gelabelde kantoren een groen label, nu is dat 68 procent. Per 1 juli hadden bijna 28.000 van de 40.000 gelabelde kantoren minimaal C.

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet een pand niet aan die eis, dan mag het niet meer als kantoor functioneren.

Er zijn nog wel veel panden die niet minimaal label C hebben. Volgens de Waardering onroerende zaken (WOZ) staan in Nederland 78.000 objecten met alleen een kantoorfunctie. Met bijna 28.000 groene labels voldoet 36 procent nu al aan de verplichting.

Led-verlichting

Maatregelen om een kantoor te verduurzamen hoeven niet ingrijpend te zijn. Voor kantoren met label D volstaan modernere tl-buizen om de exploitatie na 2023 voort te mogen zetten. In 2018 raamde het Kadaster de totale oppervlakte kantoorruimte met label D op 11 miljoen m2.

Nog eens 21,2 miljoen m2 had volgens die raming label E of F. Voor de stap naar C is in deze kantoren led-verlichting nodig, aangevuld met een veegpulsschakeling bij kantoren die nu nog label F hebben.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.