nieuws

Labelplicht is goud voor led-leveranciers

Beleggingen

De invoering van het verplichte label C voor kantoren in 2023 levert aanbieders van led-verlichting veel werk op.

Labelplicht is goud voor led-leveranciers
Led-verlichting op kantoor

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Kadaster. Van de relevante voorraad heeft 14,2 miljoen vierkante meter label F en 6,9 miljoen vierkante meter label E. Vanaf 2023 is dat niet genoeg. Dan moet een kantoor minimaal label C hebben, zo heeft de overheid aangekondigd.

Volgens een rapport van het EIB en ECN is ledverlichting nodig om kantoren met label E of F de stap te laten maken naar label C. De in totaal 21,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte met labels E en F komt overeen met 27 procent van de totale voorraad.

Vooral particuliere eigenaren hebben veel kantoren waar led-verlichting in moet komen om voortzetting van de exploitatie mogelijk te maken. Ze hebben in totaal 3,7 miljoen vierkante meter kantoorruimte met label E of F. Dat komt overeen met 34,5 procent van de kantorenvoorraad van particulieren.

De eigenaren van kantoren met label F komen er niet met alleen ledverlichting. Voor de stap van F naar C is ook een veegpulsschakeling nodig. Die laat het licht in het hele gebouw uit gaan aan het einde van de werkdag. Gebruikers die daarna de verlichting opnieuw willen aan doen, moeten dit met de hand doen. Daardoor blijft verlichting minder vaak en minder lang onnodig branden in ruimten waar niemand aanwezig is.

De stap naar C kan nog ‘best lastig’ zijn. zegt Co Koning, directeur beleid van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers. Bij het grootste deel van de voorraad kantoren zijn de eigenaren niet ook de gebruikers. Vaak is die laatste categorie aan zet bij de verduurzaming van verlichting. ‘Kantoren worden vaak casco verhuurd. Het zijn dan de huurders die voor de verlichting zorgen. Wat daarmee gebeurt, daar heb je als gebouweigenaar dan niet zoveel over te zeggen.’

Dit is het vierde in een reeks van vier artikelen over kantoren die naar label C moeten. Thijs de Vries werkte mee aan het onderzoek door het Kadaster. Zie ook het novembernummer van Vastgoedmarkt, dat 23 november verschijnt.

Reageer op dit artikel