nieuws

NVM: Nieuwbouw onbetaalbaar door stapeling regels

Financieel

Ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen zorgen er volgens de NVM voor dat nieuwbouw onbetaalbaar is geworden. 

NVM: Nieuwbouw onbetaalbaar door stapeling regels
Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma, foto Ton Borsboom

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is volgens de makelaarsvereniging heel positief. De prijzen stijgen minder hard, er zijn meer transacties en het aanbod aan woningen is toegenomen. ‘Dit is een goed moment om te verkopen aldus scheidend voorzitter Ger Jaarsma namens de NVM. Hij wordt per 1 augustus opgevolgd door Onno Hoes. ‘Wel zien we een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond’, aldus Jaarsma

‘Goed moment’

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er wisselden in het 2e kwartaal van 2019 bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8 procent  in vergelijking met een jaar eerder. ‘Daar zijn meerdere oorzaken voor’, stelt Jaarsma. ‘In het 2e kwartaal van 2019 zijn er meer woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.’

Hogere prijsklasse

De toename in verkopen is vooral in de prijsklasse van drie ton tot 750.000. Daar laten de NVM-cijfers zien dat er bijna 20 procent meer is verkocht dan het jaar ervoor. De prijs van de gemiddelde verkochte woning is nu 308.000 euro (+7,4 procent). Wel ziet de makelaarsvereniging de prijsstijging verder afvlakken.

Buiten de Ring

In Amsterdam werden bijna 22 procent meer woningen verkocht. De gemiddelde prijs van die verkochte woningen neemt niet langer toe maar is bijna 4 procent onder het niveau van het 2e kwartaal 2018. Dat komt doordat er naar verhouding meer goedkopere woningen buiten de Ring zijn verkocht dan een jaar eerder. Met name in het prijssegment tussen de 250 duizend en 400 duizend euro is het aantal transacties met meer dan een derde toegenomen, en er in het duurdere segment is het aantal verkochte woningen praktisch gelijk gebleven. Binnen de Ring stijgen de prijzen niet of nauwelijks meer.

Hoge prijs nieuwbouw

Marktbreed constateert de NVM dat nieuwbouw zo goed als onbetaalbaar is geworden. Er werden in het tweede kwartaal 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De makelaarsvereniging wijt de sterke daling aan de hoge prijs van nieuwbouwwoningen, waardoor kopers afhaken. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg in het tweede kwartaal naar 387 duizend euro; dat is een toename van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Daarmee is de gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80 duizend euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning.

Gasloos bouwen

Volgens Jaarsma komt de prijsstijging voor nieuwbouw komt door de hoge grond-, personeel- en bouwkosten en daarbij ook de stapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen zoals gasloos bouwen en lokale regels. “Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.”

ING constateert wel dat de prijsstijgingen in de Nederlandse bouw nog beperkt blijven door een doelmatiger inzet van personeel en nieuwe investeringen in efficiëntere productieprocessen.

 

Reageer op dit artikel