nieuws

‘In een noodknop kun je niet wonen’

Beleggingen

Het is vast de meest geciteerde uitspraak van wijlen de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer en ook IVBN-directeur Frank van Blokland ging op zijn eigen manier aan de de haal met Schaefers oneliner ‘In gelul kan je niet wonen’.

‘In een noodknop kun je niet wonen’
Frank van Blokland

Van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Beleggers (IVBN) zat op zondag 2 juni aan tafel bij het  televisieprogramma Buitenhof. Hij sprak samen met de Haagse wethouder Boudewijn Revis en Cody Hochstenbach (Universiteit van Amsterdam) over de schaarste op de Nederlandse woningmarkt.

‘Politiek geframed’

Namens alle IVBN-woningbeleggers waarschuwde van Blokland voor de dreigende wettelijke regulering van het in zijn ogen politiek geframede middenhuursegment. Door het inperken van de huurstijging in het middensegment, de inmiddels beruchte noodknop, worden volgens de IVBN  investeringen in zowel de nieuwbouw als in de bestaande bouw geraakt. ‘Om de (huur)woningmarkt langdurig aan te jagen moeten excessen gericht worden aangepakt. Maatwerk afspraken met gemeenten over de nieuwbouw moeten mogelijk worden gemaakt waarbij er met passende grondprijzen wordt gewerkt. In een noodknop kun je niet wonen.’

Oprekken inkomensgrens

‘We noemen het middenhuur, maar het is eigenlijk dure huur’, aldus stadsgeograaf Hochstenbach. ‘In plaats van de focus op het middensegment ben ik voor het oprekken van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen.‘ Eerder pleitte woningmarktexpert Johan Conijn al voor het afschaffen van de huidige vaste huurgrens tussen DAEB en niet-DAEB-bezit van woningbouwverenigingen, zodat zij in daarvoor aanwezen gebieden meer genegen zijn om duurdere huurwoningen te bouwen.

Rondetafelbijeenkomst

Vastgoedmarkt organiseert op haar eigen Transformatieplein tijdens de Provada een rondetafelbijeenkomst over middenhuur. Edvard van Luijn (Syntrus Achmea), Mirthe Biemans (Rochdale), Thijs Konijnendijk (Capital Value) en Bouwe Kuik (Dynamic) gaan in de op de vraag hoe je in deze tijd nog op een rendabele manier (midden)huurwoningen kunt realiseren. 

 

Reageer op dit artikel