IVBN mordicus tegen noodknop middenhuur

IVBN mordicus tegen noodknop middenhuur

Na de particuliere verhuurders laten ook de institutionele beleggers, verenigd in de IVBN, weten tegen de wijzigingen te zijn die minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) voor de Woningwet 2015 heeft voorgesteld.

In de voorstellen wordt onder meer ‘noodknop middenhuur’ geïntroduceerd waarmee de aanvangshuurprijzen van een vrije sectorhuurwoning kan worden gemaximeerd op basis van een percentage van de WOZ-waarde. Corporaties zouden daarnaast meer ruimte krijgen om zelf meer woningen in het middenhuursegment (van 720 euro tot ca. 1.000 euro) te ontwikkelen.

Nadat eerder al de particuliere beleggers, verenigd in Vastgoed Belang, en later ook de corporaties en Woonbond aangaven niets in de plannen te zien is het woord nu aan de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). Ook zij zijn tegen en wijzen erop dat het beperkte aantal nieuwe midden- en vrije sectorhuurwoningen eerder kleiner dan groter zal worden door de plannen van Ollongren.

7.000 nieuwe huurwoningen

'Van de circa 2,9 miljoen huurwoningen zijn er maar circa 300.000 in het vrije sector segment boven de 720 euro', aldus IVBN. IVBN-leden verhuren er hier circa 100.000 van. 'Dat doen de leden nu op marktconforme wijze en ze zijn jaarlijks goed voor 7.000 nieuwe huurwoningen in dit segment. Dat is meer dan 10% van de jaarlijkse totale jaarlijkse nieuwbouwproductie van zo’n 65.000 woningen. '

De vereniging wijst op de fiscale bevoordeling van de koopmarkt en anderzijds de dominantie van de sterk gesubsidieerde sociale huurwoningenvoorraad al reden voor het beperkte aanbod aan particuliere middenhuur. 'Daarbij komt dat wethouders in de zeer grote steden zeer terughoudend zijn lokale corporaties toestemming te geven een deel van hun voorraad in de middenhuur te gaan verhuren, omdat er (ook) een tekort is aan sociale huurwoningen. '

Roet in het eten

Er is volgens IVBN commitment en slagkracht onder haar leden om meer middenhuurwoningen te realiseren maar dreigt de noodknop roet in het eten te gooien. 'Er dreigt nu echter regulering van dat middensegment via een noodknop waarmee individuele gemeenten de huurprijs van bestaande vrije sector huurwoningen kunnen gaan beperken. Dat zal lange termijn investeerders met een maatschappelijk perspectief wegjagen van deze markt. En dat nota bene terwijl diverse gemeenten de nieuwbouw van nieuwe midden- en vrije sector huurwoningen met teveel eisen en met niet-passende grondprijzen vrijwel onmogelijk maken.'

IVBN adviseert het Rijk, de provincies en de gemeenten dan ook om de (dreiging van) een noodknop zo snel mogelijk weg te nemen. 'Het maken van deze verkeerde keuzes is funest voor de Nederlandse woningmarkt. De enige echte oplossing voor de schaarste aan middenhuur is veel méér middenhuur woningen te bouwen.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.