nieuws

Blokker-familie houdt via vastgoed stevige vinger in pap

Beleggingen

De familie Blokker zal niet de hoofdprijs te hoeven vragen voor de Blokker-keten. De meeste waarde is vervat in het vastgoed van de best gelegen Blokkerwinkels en van al verkochte ketens Big Bazar- en Xenos- en Intertoys-winkels.

Blokker-familie houdt via vastgoed stevige vinger in pap
Retail Park Roermond

Ook al stoot de familie Blokker een meerderheidsbelang in de Blokker-winkels af, via het gewenste resterende minderheidsbelang en vooral het vastgoed blijft de familie een belangrijke belanghebbende. Van de 430 Blokker-winkels is het vastgoed van 53 winkels in bezit van de familie via het investeringsvehikel HB Capital.

Dat zijn niet toevallig de panden op de beste locaties in met name de Randstad. De koper zal ongetwijfeld het dorre hout uit de 430 Blokker-winkels snoeien. Retailexperts denken dat in een nieuwe saneringsronde nog eens honderd tot 150 winkels dicht moeten. Dat zullen dan met name de winkels in krimpgebieden en buiten de grote steden zijn, die ofwel in handen zijn van franchisers of (meest) particuliere vastgoedbeleggers.

De waarde van de Blokker-vastgoedportefeuille is niet bekend, omdat HB Capital geen jaarrekeningen deponeert. Aan het FD maakte HB Capital eerder bekend dat de 53 Blokker-winkels goed zijn voor 20 procent van de totale boekwaarde van de retailvastgoedportfolio. Het vastgoed van dochterbedrijven van HB Capital die wel deponeren was eind 2017 bijna 600 miljoen euro waard.

De huidige portefeuille betreft voornamelijk retailvastgoed op A1-locaties met overwegend sterke retailformules, zoals Blokker, Xenos, Intertoys, Big Bazar, Albert Heijn, Hema, H&M, C&A, Miss Etam, WE, Mediamarkt en Jumbo. Ook bezit de familie het perifere winkelcentrum Retail Park Roermond (33.500 m2) en wijkwinkelcentra Colmschate in Deventer (11.500 m2) en Mirocenter in Enschede (15.000 m2).

HB Capital investeert zowel direct als indirect in vastgoed. De portefeuille met directe investeringen is hoofdzakelijk geconcentreerd in Nederland en bestaat vooral uit winkelvastgoed en distributiecentra. Een kleiner gedeelte van de portefeuille betreft kantoren en woningen (boven winkels). De meeste objecten zijn in volledig eigendom; in enkele gevallen participeren andere investeerders.

Reageer op dit artikel