nieuws

Utrecht betere woningbeleggingsstad dan Amsterdam

Beleggingen

Utrecht heeft voor woningbeleggers van de grootste vijf steden de beste risico-rendementsverhouding. Dit komt door de sterkere groei van het aantal jonge hoogopgeleide huishoudens in de stad in combinatie met de hoge werkgelegenheid en stabielere huurprijzen dan in Amsterdam.

Utrecht betere woningbeleggingsstad dan Amsterdam
Rachmaninoffhuis in Utrecht

Dat blijkt uit de Residential Investment Attractiveness Index van vastgoedadviseur Colliers International. In de index zijn in de vijftig grote gemeenten in Nederland achttien indicatoren vergeleken die het fundament vormen onder woningbeleggingen. Woningbeleggers die het meest risicoavers zijn, kunnen het best terecht in Amstelveen, gevolgd door Haarlem, Haarlemmermeer, Utrecht en Lansingerland. De belangrijkste reden hiervoor is de sterke verwachte groei van het type huishoudens dat op zoek is naar vrije sector huurwoningen.

Hoogste yield in Schiedam

Ook minder grote schommelingen in de woningprijzen zorgen voor een beter beleggingsklimaat dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Voor beleggers die bereid zijn om meer risico te lopen, is Schiedam de meest lucratieve bestemming, gevolgd door Enschede, Sittard-Geleen, Emmen en Heerenveen. Hier kan het hoogste rendement worden behaald. Utrecht is de meest aantrekkelijke stad wat betreft risico-rendementsverhouding. Zo zijn in de Domstad de huurprijzen stabieler dan in Amsterdam. Verder is het beleggingsklimaat voor huurwoningen in Den Haag beter dan in Rotterdam en Eindhoven.

Grootste risico in Emmen

Het hoogste risico lopen beleggers volgens Colliers in Emmen, gevolgd door Smallingerland, Almelo, Bergen op Zoom en Leeuwarden. De aantrekkelijkheid van huurwoningen wordt weerspiegeld door de gerealiseerde toprendementen tot medio 2018. Zo is de scherpste prime yield gerealiseerd in Haarlem (3,35 procent), gevolgd door Amsterdam (3,55 procent), Amstelveen (3,6 procent) en Haarlemmermeer (3,75 procent). De hoogste aanvangsrendementen zijn behaald in Schiedam (5,9 procent) en Enschede (5,55 procent). In de overige G5-steden lagen de prime yields medio 2018 op 4,65 procent (Den Haag), 4,4 procent (Rotterdam), 4,3 procent (Eindhoven) en 4,1 procent (Utrecht).

Meer buiten Randstad

In het eerste half jaar van 2018 is overigens al een recordbedrag geïnvesteerd van bijna 3 miljard euro. Colliers verwacht dat het recordjaar van 2016 ruimschoots wordt overtroffen. Redenen zijn het lage rentebeleid van de ECB en de toename van de nieuwbouw van huurwoningen. Beleggers breiden hierdoor hun zoekgebied steeds verder uit om meer rendement te behalen. Inmiddels is het aandeel van woningbeleggingen buiten de vier grootste steden in de laatste drie jaar gestegen van 58 naar 69 procent.

Reageer op dit artikel