nieuws

Woningbeleggingsrecord van 2017 nu al verpulverd

Beleggingen

Al in het derde kwartaal van 2018 is met 4 miljard euro een nieuw record bereikt aan beleggingen in Nederlandse huurwoningen. Het totale vastgoedinvesteringsvolume van 2018 komt waarschijnlijk uit tussen 17,5 en 18,5 miljard euro.

Woningbeleggingsrecord van 2017 nu al verpulverd
AM-woningproject BarcodeArchitects FeyenoordCity

Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE. De geïnvesteerde 4 miljard euro is 300 miljoen euro meer dan in het gehele recordjaar 2017. Beleggers kijken zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouwprojecten vaker buiten de Randstad. Van de investeringen in bestaande woningen vond 60 procent plaats buiten de G4-steden tegenover 30 procent in de afgelopen jaren. Ook nieuwbouwinvesteringen buiten de G4 stegen naar 40 procent in de eerste drie kwartalen tegen 30 procent in de periode 2014 – 2017.

Populairder dan kantoren

Opvallend volgens CBRE is dat in 2018 het investeringsvolume in woningen dat van kantoren overstijgt. Traditioneel is de kantorenmarkt het vastgoedsegment waarin het meest belegd wordt. In de eerste negen maanden van 2018 werd 100 miljoen euro meer geïnvesteerd in woningen dan in kantoren. Volgens CBRE is het goed mogelijk dat ook over geheel 2018 het meest belegd zal worden in residentieel vastgoed. De waarde van de beschikbare woningen die waarschijnlijk nog in 2018 verkocht worden, is 1 tot 1,5 miljard hoger dan de beschikbare kantoorobjecten.

Veel portefeuilles in verkoop

‘Deze verschuiving komt in de eerste plaats door het huidige aanbod. Na zes opeenvolgende jaren van groeiende investeringen zijn de meeste ‘prime’ kantoren al eens verhandeld. Daarnaast kent de kantorenmarkt, waar de grootste vraag is, weinig nieuwbouw door het restrictieve beleid voor kantorennieuwbouw in Amsterdam. Ook is er vanuit ontwikkelaars een voorkeur voor woningbouw door de sterk gestegen huur- en koopprijzen’, verklaart Bart Verhelst, executive director Capital Markets.

De trend dat er van de segmenten het meest belegd wordt in residentieel vastgoed, kan ook in 2019 doorzetten, zegt Alexander Buijs, senior director Residential Capital Markets. ‘Er komen nog veel woningportefeuilles in de verkoop en (internationale) beleggers zijn gunstig gestemd over de vooruitzichten op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt, door de structurele schaarste. Het investeringsvolume kan wel gedempt worden door vertraging of uitstel van nieuwbouwprojecten door gebrekkige plancapaciteit, een meer restrictieve houding van grote steden en de sterk stijgende bouwkosten.’

Geen jaarrecord

Het huidige totale investeringsvolume in commercieel vastgoed is met 12,5 miljard euro 400 miljoen hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Er werden echter uitzonderlijk veel transacties gesloten in de laatste drie maanden van 2017 (7,6 miljard euro). In het laatste kwartaal van 2018 verwacht CBRE een investeringsvolume van 5 tot 6 miljard euro. Daarmee zou het totale investeringsvolume van 2018 uitkomen op 17,5 tot 18,5 miljard. Dit is historisch gezien een zeer hoog niveau, maar iets lager dan in het recordjaar 2017.

Reageer op dit artikel