nieuws

‘Beursgenoteerd vastgoed verdubbelt tot 500 miljard’

Beleggingen

Door de populariteit van alternatieve vastgoedsectoren zoals logistiek, industrie, zorg, horeca en self-storage, zal de FTSE EPRA Nareit Developed Europe index binnen vijf jaar verdubbelen tot ongeveer 500 miljard euro.

‘Beursgenoteerd vastgoed verdubbelt tot 500 miljard’

Dat concludeert de Amsterdamse zakenbank Kempen in een onderzoek, dat werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Public Real Estate Association (EPRA) in Berlijn.

‘De alternatieve vastgoedsectoren groeien in Europa veel sneller dan traditionele beursgenoteerde markten zoals kantoorgebouwen en retail. Dat komt doordat deze specifieke sectoren profiteren van  de grote lange-termijn beleggingsthema’s zoals vergrijzing en e-commerce’, stelt Dick Boer, hoofd Vastgoed bij Kempen Corporate Finance. Zelf op basis van de meest voorzichtige aannames gelooft Kempen dat een verdubbeling binnen vijf jaar ‘gemakkelijk mogelijk’ is.

Boer voegt daaraan toe dat de alternatieve vastgoedsector in de VS al ongeveer 40 procent van de beursgenoteerde vastgoedmarkt vertegenwoordigt, vergeleken met 10 procent in Europa. ‘Als het marktaandeel van de Europese bedrijven vergelijkbaar wordt met Amerika, zou dat de index alleen al met 50 procent vergroten. Het potentieel voor snel toenemende geldstromen richting alternatieven wordt geïllustreerd door de residentiële markt, die in slechts vijf jaar tijd aanzienlijk is gegroeid en voor het eerst een belangrijke beursgenoteerde mogelijkheid voor vastgoedbeleggingen vormt.’

De opkomst van de Europese beursgenoteerde woningfondsen wordt vooral  gedreven door de opmars van de Duitse bedrijven door organische groei en overnames, gevolgd door een reeks beursgangen van  private equity-spelers die uitstapten. In 2013 bedroeg de beurswaarde van de Duitse residentiële vastgoedbedrijven 5 miljard euro, thans is dat circa 52 miljard euro.  Hierdoor is Duitsland nu de grootste beursgenoteerde Europese vastgoedmarkt en laat het land het Verenigd Koningrijk en Frankrijk achter zich.

De residentiële vastgoedmarkten staan aan de vooravond van een nieuwe ‘internationaliseringsfase’, aldus Boer, en het Duitse beursgenoteerde model kan fungeren als een ‘groeikern’ die zich uitbreidt naar de andere Europese markten – hetgeen nu gebeurt met de overnames die de marktleider Vonovia pleegt in Oostenrijk en Zweden. Volgens Boer kan ook in Nederland een grote beursgenoteerde sector ontstaan.

Kempen is qua aantal deals de grootste vastgoedadviseur van Europa op het gebied van beursgangen en aandelenmarkten.

Reageer op dit artikel