nieuws

Jaarcongres EPRA focust op proptech

Financieel

Het jaarcongres van EPRA staat in het teken van de kansen en disruptieve uitdagingen van nieuwe op de vastgoedsector toegesneden technologieën oftewel proptech. Het driedaags evenement vindt plaats van 4 tot en met 6 september in het Adlon Kempinski Hotel Berlin te Berlijn. 

Jaarcongres EPRA focust op proptech

Proptech staat al hoog op de agenda bij veel bestuurders van Europese vastgoedondernemingen. Waarom ook  nog eens het jaarcongres van EPRA wijden aan dit veelbesproken onderwerp?

‘Voor ceo’s is het goed om soms een beetje afstand te nemen van wat hen dagelijks intern bezighoudt en te horen hoe andere ondernemingen en de sector met dit onderwerp  omgaan. Nieuwe technologie kan een grote disruptor zijn, maar ook kansen bieden. En het ene vastgoedbedrijf is daarmee verder dan het andere’, licht Dominique Moerenhout toe. Hij is ceo van EPRA, de in Brussel gevestigde Europese branchevereniging voor beursgenoteerd vastgoed.

Vanuit zijn positie vindt Moerenhout het wat lastig om namen te noemen van beursgenoteerde vastgoedbedrijven die een voortrekkersrol vervullen met de toepassing van proptech. ‘Alle bedrijven zijn ermee bezig in alle verschillende deelsectoren. Maar het is bekend dat grote winkelvastgoedbedrijven zoals bijvoorbeeld Unibail-Rodamco, Klépierre en Hammerson  dat al vele  jaren doen. Dat geldt trouwens ook voor de logistieke vastgoedondernemingen, die er heel hard aan trekken zoals WDP. Zelfs in de hotel-sector en in het zorgvastgoed  begint dit onderwerp te leven.’

Drie zwaargewichten zullen op 5 september, de dag van het feitelijke congres, hun licht laten schijnen op het thema. Het betreft: Peter Nolan, Director van het University’s Centre of Development van de Universiteit van Cambridge;  Geoffrey West, professor van het Santa Fe Institute; en  Dror Poleg, Managing Partner van het Rethinking.RE Platform.

Een pitch van vier proptechbedrijven uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (twee stuks) en Spanje opent het middagprogramma met de PropTech Tank. Daarin tonen de kandidaten hun technologie voor de Europese vastgoedsector. Een jury zal de winnaar uitkiezen.

Na het prijzenfestival voor de beste prestaties op het gebied van financiële verslaggeving,  duurzaamheid en de bijdrage aan de maatschappij, richten de congresgangers wederom het vizier op de toekomst met  twee grote debatten. De een staat in het teken van de kantorenmarkt, de ander van winkelvastgoed.

Zoals altijd staat de eerste dag van het EPRA-evenement in het teken van de jaarlijkse toer langs vastgoedprojecten. Op de rol staan bezoeken aan Berlijnse vastgoedprojecten van Vonovia, Aroundtown, Dream Global REIT, Sirius Real Estate en CA Immo.

Op donderdag 6 september, de slotdag, presenteren 28  beursgenoteerde Europese vastgoedbedrijven zich aan een groep internationale beleggers. Het gaat om een mix van grote, middelgrote en kleine bedrijven die hun beste beentje voorzetten in zeven verschillende sessies waaronder residentieel, industrieel vastgoed, lodging/resorts en flexibele kantoorruimte, Centraal- en Oost-Europa en ESG (duurzaamheid). De panels worden ingeleid door Europese vastgoedanalisten en deze dag is vrij toegankelijk.

Moerenhout heeft duidelijk zin in het congres.  Voor de 44-jarige Belg  wordt het zijn tweede jaarcongres als ceo van EPRA. Op zijn eerste successen kan hij al bogen: onder zijn leiding groeide het ledenaantal gegroeid van 225 naar 270 als ook het investeerdersplatform.

Meer congresinformatie op de website van EPRA.

Reageer op dit artikel