nieuws

Nederlandse vastgoedmarkt in neergaande fase

Beleggingen

Nederlandse vastgoedmarkt in neergaande fase

De Nederlandse vastgoedmarkt heeft in de eerste helft van 2018 een duidelijke neergang laten zien ten opzichte van 2017.

Dat meldt Deutsche Hypo op basis van zijn Real Estate Economy Index. In het tweede kwartaal daalde de index voor Nederland met 1,4 procent naar 200,4 punten. Ten opzichte van de piek in 2017 van 2008 betekent dat een daling van 3,6 procent. De Nederlandse vastgoedmarkt stagneert maar doet dat op hoog niveau, constateert Deutsche Hypo.

Wouter de Bever, managing director van Deutsche Hypo, wijst op het verslechterde algemene investeringsklimaat. ‘Er heerst onzekerheid onder de marktdeelnemers – enerzijds vanwege de politieke ontwikkelingen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan en de daarmee gepaard gaande handelsconflicten, anderzijds door het gebrek aan aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Aandelen zijn volatiel, en staatsobligaties zijn uit rendementsoogpunt geen alternatief.’

De hoge vastgoedprijzen dragen volgens De Bever ook niet positief bij aan het sentiment. ‘Investeringen in onroerend goed worden voor beleggers ook steeds minder interessant naarmate de koopprijzen verder stijgen. Het rendement op woningen, kantoor- en winkelpanden komt momenteel amper boven de 3 procent uit. Dat de zakelijke vastgoedmarkt in Nederland in het eerste halfjaar van 2018 desondanks een transactievolume van ruim 10 miljard euro (CBRE) wist te realiseren, is enkel te danken aan het feit dat beleggingsalternatieven ontbreken.’

Vastgoedmarkt becijferde het Nederlandse totaal aan vastgoedbeleggingen in de eerste helft van 2018 op 11,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel