nieuws

Vastgoedbeleggers liggen op recordkoers

Beleggingen

De markt voor Nederlands beleggingsvastgoed is op weg naar een nieuw recordtotaal.

Vastgoedbeleggers liggen op recordkoers
Huurwoningen in Nellestein, Amsterdam

Het beleggingstotaal over de eerste zes maanden van 2018 bedroeg 11.500 miljoen euro, heeft Vastgoedmarkt becijferd. Voor heel 2017 kwam het totaal uit op een record 20.200 miljoen euro. Halverwege 2018 is de markt dus al ruim over de helft van het totaal van vorig jaar. Bij een ongewijzigd investeringstempo zal het totaal voor 2018 uitkomen op 23 miljard euro.

Woningen waren de eerste zes maanden favoriet. Er werd in die periode 4.950 miljoen euro aan investeringen in het residentiële segment bekend gemaakt. Bij de grootste transactie koopt Vesteda 6.777 woningen van NN voor 1.509 miljoen euro. De in februari aangekondigde deal kreeg in juni groen licht van de participanten van Vesteda.

Maar ook zonder deze reuzentransactie waren woningen het belangrijkste vastgoedsegment geweest. Kantoren waren met een totaal van 2.900 miljoen euro de tweede beleggingscategorie en bedrijfsruimten volgden met 2.500 miljoen euro.

Anders dan in 2017 hadden Nederlandse vastgoedbeleggers in de eerste helft van 2018 het hoogste woord in eigen land. Er kwam 5.850 miljoen aan vastgoedbeleggingen op naam van Nederlandse partijen. Daarvan kwam 3.000 miljoen euro van institutionele beleggers zoals Vesteda en 1.950 miljoen euro van particulieren.

Buitenlandse partijen stelden daar 5.650 miljoen euro aan vastgoedbeleggingen tegenover. Daarvan investeerden ze 1.950 miljoen euro in kantoren en 1.650 miljoen euro in bedrijfsruimten. Highbrook tekende voor de grootste buitenlandse deal op Nederlandse bodem met de aankoop van de Mesdag-portefeuille van Breevast voor 615 miljoen euro.

Op de Nederlandse woningmarkt winnen de buitenlandse beleggers geen terrein. Halverwege het jaar stond de teller op 1.000 miljoen euro. Dat komt neer op 20 procent van alle investeringen in Nederlandse huurwoningen. Voor heel 2017 bedroeg dat aandeel van buitenlandse beleggers in woninginvesteringen nog 32 procent. De Duitse vermogensbeheerder DWS tekende voor de grootste buitenlandse woningtransactie in Nederland met de aankoop van ruim 1.800 appartementen van Vesteda voor 265 miljoen euro.

Reageer op dit artikel