nieuws

Jumbo en Coop nemen Emté over van Sligro

Beleggingen

Jumbo en Coop kopen voor 410 miljoen euro 130 Emté-supermarkten van Sligro Food Group, inclusief 27 vastgoedlocaties van Emté. Jumbo zal tweederde van de Emté-activiteiten overnemen, Coop eenderde.

Jumbo en Coop nemen Emté over van Sligro
Gevel Emté-supermarkt

Dat schrijft Jumbo Groep Holding op 5 maart in een persbericht. Jumbo en Coop Holding melden dat ‘verwacht mag worden dat overeenstemming zal worden bereikt over de verkoop van alle aandelen van Emté Holding en haar dochterondernemingen Emté supermarkten, Emté franchise en Emté vleescentrale door Sligro Food Group. Bovendien zal groothandel Sligro voortaan de La Place-restaurants bevoorraden.

De voorgenomen verkoop beslaat de Emté-supermarkten, de retail-distributiecentra in Kapelle en Putten, de Vleescentrale in Enschede en de ondersteunende operationele en commerciële afdelingen van Emté op het hoofdkantoor in Veghel. De totale waarde van de transacties bedraagt 410 miljoen euro. Dat bedrag is opgebouwd uit 275 miljoen euro voor de retailactiviteiten, 60 miljoen voor het vastgoed en 75 miljoen compensatie voor werkkapitaalposten die binnen Sligro achterblijven.

In 2017 bedroeg de omzet van Emté 828 miljoen euro. Bij deze activiteiten zijn 6.200 medewerkers oftewel 2.700 fte betrokken. Bovendien wordt beoogd gelijktijdig, in een separate transactie, het eigen winkelvastgoed van de supermarkten aan hetzelfde consortium te verkopen. Partijen streven ernaar om de transactie in de loop van 2018 af te ronden. Alle betrokken medewerkers gaan mee over naar het consortium.

Frits van Eerd, ceo Jumbo Supermarkten, stelt dat deze uitbreiding ‘erg goed aansluit’ bij de groeiambities. ‘We zien goede mogelijkheden om met deze winkels verder te bouwen aan onze omnichannel-strategie, die erop gericht is dat we op zoveel mogelijk plaatsen en op zoveel mogelijk momenten beschikbaar zijn voor onze miljoenen klanten.’ Aandeelhouders beloonden het genoteerde Sligro op 5 maart met een koersstijging van zo’n 11 procent.

Uitgangspunt bij deze transactie is dat uiteindelijk tweederde van Emté bij Jumbo en eenderde bij Coop zal worden geïntegreerd. In 2011 kocht Jumbo al supermarktformule C1000 voor 900 miljoen euro. Jumbo verkocht in 2012 136 winkels, waaronder 82 aan Albert Heijn voor 290 miljoen euro en 54 winkels aan Coop. Jumbo zal deze nieuwe deal toelichten op de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 13 maart bij JLL in Amsterdam. Bekijk het programma en meld je aan.

Reageer op dit artikel