Transformatie kantoor naar woning loopt op zijn einde

De gemeente Amersfoort stapt af van de koers die in 2011 werd ingezet om leegstaande kantoorruimte zoveel mogelijk te transformeren tot woonruimte.
Delen:
Een van de voormalige kantoorgebouwen in complex Vierdrecht te Zwijndrecht. Foto: Funda

Wethouder Fatma Koşer Kaya (economie, D66) stelt in een brief aan de gemeenteraad voor een afwegingskader voor transformatie van kantoren vast te stellen. Dit kader moet duidelijkheid bieden op welke plekken in Amersfoort kantoren nog wel kunnen worden omgebouwd tot onder meer woonruimte en waar dat niet meer kan.

Courante locaties

Het afwegingskader, waarover de gemeenteraad van Amersfoort nog moet stemmen betekent een breuk met de  ‘Visie werklocaties Amersfoort’ die in 2011 werd vastgesteld. In die visie werd onder meer ruimte geboden om kantoren te transformeren naar woningen of voorzieningen. Nu de kantorenmarkt aantrekt en schaarste dreigt aan goede kantoren op courante locaties wordt de visie bijgesteld.

Vitale stad

Wethouder Koşer Kaya: ‘Amersfoort behoort sociaal economisch gezien tot de meest sterke steden van Nederland. Wonen en werken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groeiende bevolking betekent, dat er ook groei van werkgelegenheid en woningaanbod nodig is om een economisch vitale stad te blijven. Daarom vind ik het belangrijk om met dit afwegingskader de balans tussen wonen en werken te bewaren en duidelijkheid te bieden over wat er wel en niet kan en kan op het gebied van transformatie van kantoren.’

Transformatie eindig

Amersfoort is niet de eerste gemeente die breekt met de inperking van het overvloedige kantorenaanbod. Begin maart lieten de Drechtsteden al weten dat de mogelijk transformatie van kantoorruimte met name in Dordrecht en Zwijndrecht al eindig is. Ook Utrecht kijkt kritisch naar de kantorenleegstand. In nieuwbouwwijk Leidsche Rijn wil het zelfs de ontwikkeling van nieuwe kantoorruimte stimuleren.