Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure

Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure

Het woningbouwproject Stella Nova in het Zuid-Hollandse Spijkenisse is deels opgeleverd, deels nog in voorbereiding. De naoorlogse wijk Sterrenkwartier Hoog krijgt nieuwe allure door een mix van duurzame koop- en huurwoningen. Ontwikkelende bouwer ABB Bouwgroep en woningcorporatie Maasdelta Groep zijn samen met de gemeente Nissewaard verantwoordelijk voor Stella Nova. "We werken in goede harmonie samen."

De wijk Sterrenkwartier Hoog ligt in Spijkenisse, slechts 30 minuutjes met de metro tot aan het centrum van de trotse havenstad Rotterdam. Ooit was de wijk tamelijk anoniem en eenzijdig: tien tot twintig jaar na de oorlog gebouwd, vol met blokken van grauwe en vaak verouderde sociale huurwoningen. Tijd voor verandering, kleur, stijl en allure, zo dachten – in eerste instantie – de gemeente Nissewaard en woningcorporatie Maasdelta Groep. “Het plan was om meer cohesie in de wijk te realiseren door een mix van woningtypes, voor een deel koop, voor een deel huur”, vertelt Frank van Dijk, Commercieel Directeur van ABB Bouwgroep (zie kader). Als ontwikkelende bouwer wonnen zij de tender die was uitgeschreven voor dit project.

Frank van Dijk van ABB Bouwgroep

Gefaseerde en duurzame bouw

Lang verhaal kort: in eendrachtige samenwerking zijn de genoemde partijen, samen met Steenhuis Bukman Architecten, met het project Stella Nova begonnen. Volgens Sander Verschoor, Directeur Vastgoed van Maasdelta Groep, omvat het totale project uiteindelijk zo’n 400 tot 450 woningen. “Er zullen in totaal 688 verouderde portieketagewoningen en galerijflats gesloopt worden. Heel bewust gaan we gefaseerd te werk, waarbij fase 1 van de herontwikkeling van Sterrenkwartier Hoog in de zomer van 2021 is opgeleverd. Dat betreft 79 woningen, waarvan 28 koopwoningen en 51 sociale huurwoningen.” Zijn collega Brenda Mellegers, projectleider Vastgoedontwikkeling bij Maasdelta Groep, vult aan. “De huurwoningen uit fase 1 bestaan uit verschillende woningtypes, van eengezinswoningen en benedenbovenwoningen tot appartementen.”

Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure

Opvallend aan het reeds opgeleverde is de mooie mix tussen vrije sector en sociale huur. Maar ook valt op dat er veel oog voor duurzaamheid is in Stella Nova. Van Dijk: “De woningen zijn allemaal gasloos. Ze worden gekenmerkt door toepassing van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, een gebalanceerd ventilatiesysteem. Hierdoor krijgen kopers en huurders lagere energielasten.” Voeg daarbij het vele groen en de ruimte in de nieuwe wijk en het is duidelijk dat Stella Nova een toekomstbestendig project is. “Het wordt een compleet nieuwe, gedifferentieerde en duurzame wijk met mooie architectuur”, zo vat Verschoor het project samen dat in 2028 af moet zijn. Begin 2022 start overigens al de verkoop van fase 2.

Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure
Brenda Mellegers van Maasdelta Groep.

Open en harmonieuze samenwerking

Belangrijk bij de ontwikkeling van zo’n grote wijk is dat de partijen een goede onderlinge verstandhouding hebben. En daarvan is absoluut sprake volgens Mellegers. “ABB Bouwgroep is een betrouwbare partij, die open en transparant te werk gaat. Tijdens de voorbereidende overleggen voor fase 1 was hun inbreng eerlijk en duidelijk, ABB denkt mee in het proces en komt met oplossingen. De financiële afspraken zijn zakelijk, maar wel prettig tot stand gekomen.” Verschoor noemt de samenwerking harmonieus. “Aan de ene kant zakelijk, aan de andere kant kan er ook gelachen worden aan beide kanten.” Ook Frank van Dijk voelde van meet af aan al een klik tussen ABB Bouwgroep en Maasdelta Groep. “We spreken dezelfde taal, lopen niet weg voor problemen en gaan oplossingsgericht te werk. Om een voorbeeld daarvan te geven, op het gebied van prijsontwikkeling hebben we best pittige discussies moeten voeren. De hoger geworden bouwkosten vormden echt een uitdaging in dit project. Door volledig transparant te zijn en de lijnen kort te houden, hebben we dit probleem samen opgelost. Ik heb niet het gevoel gehad dat een van de partijen zich achtergesteld heeft gevoeld. Dit kenmerkt onze samenwerking wat mij betreft: open, eerlijk en oplossingsgericht.” Verschoor illustreert die goede samenwerking ten slotte kernachtig. “Na fase 1 zijn we met ABB Bouwgroep verder gegaan in fase 2 en straks ook in fase 3. Dat zegt toch eigenlijk genoeg?”

Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure

ABB Bouwgroep

“Wij zijn een woningbouwer pur sang”, zo omschrijft Commercieel Directeur Frank van Dijk zijn bedrijf, ABB Bouwgroep. “We ontwikkelen en bouwen voor eigen rekening en risico gemiddeld zo’n 500 woningen per jaar, grofweg in groot midden-Nederland. Voornamelijk zijn wij actief met grotere gebiedsontwikkelingen, transformaties, binnenstedelijke ontwikkelingen en uitbreiding van steden en dorpen” Het ongeveer 60 jaar oude familiebedrijf – met intussen de vierde generatie aan het roer – heeft 130 mensen in dienst. “Van directie tot timmerman,” zegt Van Dijk. Snel schakelen, korte lijnen en duurzaam samenwerken kenmerken de in Sliedrecht gevestigde ontwikkelende bouwer. Meer informatie op: www.abbbouwgroep.nl.

Stella Nova: nieuwe wijk met sterallure
Sander Verschoor van Maasdelta Groep.

Maasdelta Groep

Maasdelta Groep is een woningcorporatie die circa 16.500 huurwoningen beheert in de gemeenten Nissewaard, Maassluis en Hellevoetsluis. “Daarbij richten we ons steeds meer op het verduurzamen van onze woningen en werken we aan voldoende betaalbare woningen. Zo zorgen we voor een goed thuis, nu en in de toekomst ”, zegt Sander Verschoor, directeur Vastgoed. Maasdelta Groep heeft ongeveer 170 medewerkers en is gevestigd in Spijkenisse.

Dit artikel is gesponsord door ABB Bouwgroep.