nieuws

Kantorenleegstand Rotterdam snel gehalveerd

Transacties

Kantorenleegstand Rotterdam snel gehalveerd

Het aantal vierkante meters leegstaande kantoren in Rotterdam is sinds de piek in 2014 vrijwel gehalveerd (49 procent).

In het zogenoemde central business district’ (cbd) daalde de leegstand zelfs 55 procent ten opzichte van het hoogste niveau – in 2016. Dat meldt vastgoedadviseur CBRE.

Populairder als vestigingsplaats

De sterke daling komt onder meer door de vele transformaties van leegstaande kantoren naar vooral woningen. Sinds 2010, toen het verbouwen van kantoren naar woningen in Rotterdam op gang kwam, is er 525.000 m2 aan kantoorruimte getransformeerd naar ander gebruik. Ook is er groeiende vraag naar Rotterdamse kantoren. In 2018 steeg het aantal verhuurde vierkante meters met 69 procent ten opzichte van 2017, naar 149.000 m2. Dit is boven het gemiddelde (2010-2018) van 110.000 m2.

Stijgende huurprijzen

In 2018 is de leegstand in het cbd versneld afgenomen, met 42 procent, van 164.300 m2 naar 95.200 m2. De snelle afname in de leegstand leidt tot een krappe markt in het cbd van de stad.

‘Momenteel zijn er veel bedrijven en organisaties geïnteresseerd in het cbd van Rotterdam’, zegt Marco Clarijs, director Rotterdam Office bij CBRE. ‘Met het huidige tempo waarmee bedrijven in het cbd kantoren huren verdwijnt de leegstand grotendeels en ontstaat er naar verwachting medio 2020 een tekort. Eigenaren van kantoorgebouwen spelen al in op deze situatie en verhogen de huurprijzen.’

Volgens Clarijs heeft Rotterdam de laatste jaren een grote inhaalslag gemaakt als vestigingsplaats voor bedrijven. ‘Rotterdam heeft lang te kampen gehad met het imago van een stad met veel leegstand. Dat imago is nu ingehaald door de werkelijkheid, blijkt ook uit de cijfers. Het transformatiebeleid van de gemeente heeft overduidelijk succes gehad. De verouderde kantoren zijn uit de markt gehaald. Dit biedt ruimte om te investeren in het moderniseren van bestaande kantoorgebouwen door renovatie, uitbreiding of door nieuwbouw.’

Reageer op dit artikel