Tweede schuldeiser AS Watson meldt zich: 'Reuzen moeten betalen'

Tweede schuldeiser AS Watson meldt zich: 'Reuzen moeten betalen'

De stap naar de rechter van TRES Invest om retailer AS Watson failliet te laten verklaren, krijgt navolging van vastgoedbeleggers. Ook verhuurder Bert Degenaar sluit zich aan bij het initiatief.

'Wij doen wat we kunnen om kleine ondernemers overeind te houden, maar grote reuzen als Watson moeten gewoon betalen,' zegt Degenaar tegen Vastgoedmarkt. Hij heeft zijn advocaat daarom de opdracht gegeven om zich als tweede schuldeiser aan te sluiten bij het initiatief van TRES Invest om de retailreus, eigenaar van onder meer de Kruitvat en ICI Paris XL, failliet te laten verklaren.

Het is oorlog, wie durft?

AS Watson kondigde eerder deze week per brief aan geen huur meer te gaan betalen voor de 155 vestigingen van de ICI Paris XL in Nederland. De winkels hebben volgens de retailer geen andere keuze om hun deuren te sluiten om op die manier te voldoen aan de vereiste social distancing als gevolg van de lockdown maatregelen. Door deze overmacht heeft AS Watson besloten om zich niet aan de huurovereenkomst te houden en betaalt geen huurpenningen.

Degenaar doet in een interview met Vastgoedmarkt de oproep aan huurders én verhuurders om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen: 'Een partij als Watson zou eigenlijk nu twee keer de huur moeten betalen om ons de ruimte te geven om die kleintjes te helpen. Het is oorlog en we moeten elkaar helpen. Dus tegen zo'n partij zeg ik: aan welke kant van de geschiedenis wil je staan?'

Reactie AS Watson

AS Watson laat aan het ANP weten in gesprek te willen gaan met verhuurders aan ICI Paris. Volgens een woordvoerder hebben verhuurders voorstellen gedaan over hoe nu om te gaan met de huur voor gesloten winkels. Het bedrijf 'neemt die in overweging en gaat er volgende week op in.'

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.