nieuws

Ontwerp Nederlands paviljoen voor Dubai Expo 2020 onthuld

regios

Het ontwerp voor het Nederlands paviljoen voor de Expo 2020 in Dubai is op 9 december 2019 onthuld.

Ontwerp Nederlands paviljoen voor Dubai Expo 2020 onthuld
Galerij Dutch pavilion Dubai

Het ministerie van buitenlandse zaken, de Rijksdienst voor ondernemend Nederland en het consortium Dutch Dubai presenteerden het ontwerp. Het paviljoen is geen gebouw in traditionele zin, maar een tijdelijk klimaatsysteem gebouwd met lokaal aanwezige bouwmaterialen. Hiermee neemt Nederland op een onderscheidende manier deel aan de Dubai Expo 2020.

Het paviljoen is ontworpen als een circulair klimaatsysteem waarin bezoekers zich kunnen onderdompelen in stilte, warmte, koelte, licht, duisternis, agricultuur en water. Hier ervaren bezoekers op de meest zintuiglijke manier de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van het vindingrijk oogsten van water, energie en voedsel.

Het geheel wordt gebouwd met lokaal aanwezig bouwmateriaal waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Alle materialen worden na afloop teruggegeven of krijgen een andere toepassing. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen tot zo goed als nul gereduceerd. In contrast met het civieltechnische karakter van het exterieur voegt het interieur een sprankelende laag van licht, tactiliteit en verfijning toe, geïnspireerd op het typische patroon van het Nederlandse landschap en de geometrische patronen en elementen uit de Arabische cultuur. Het paviljoen is, naast de presentatie van ‘Nederland’, ook een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties.

Foto's

Reageer op dit artikel