nieuws

Van Wijnen gaat Funda’s ‘rijtjeskasteel’ bouwen

Projectontwikkeling

Van Wijnen gaat Funda’s ‘rijtjeskasteel’ bouwen
De woonkamer van het Funda-huis

Een betaalbaar rijtjeskasteel bouwen op basis van zoekgedrag op Funda. Van Wijnen pakt de handschoen op. ‘Te gaaf om het niet te doen, zegt Maaike Arns, directeur identiteit en markt bij Van Wijnen.

Droomhuizen of hersenspinsels? Twee jaar geleden liet huizenwebsite Funda twee architecten het ideale woonhuis ontwerpen op basis van de big data van Funda, het zoekgedrag van woningzoekenden. “We willen een discussie beginnen. Maar het zou mooi zijn als we in ieder geval één zo’n woning mogen bouwen”, zeiden de architecten Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld. In hun stoutste dromen bouwden ze straten vol.

Maaike Arns, directeur Identiteit en Markt bij Van Wijnen, zag de plaatjes van het Funda-huis in die dagen verlekkerd aan. “Als de mensen hiervan dromen, laten we het dan gaan bouwen”, was haar ambitie. Arns belde Funda en hield het contact warm. Hoewel het nooit de intentie van Funda was om een echt huis te bouwen, komt het gedroomde huis er nu toch. “Ik geloof in doen”, zegt Arns. “Dan kun je een beweging in gang brengen. Het is te gaaf om het niet te doen.” Ook kan het de sector inspireren. “Het Funda-huis is een gaaf aanknopingspunt om te innoveren.”

Inloopbad en doorzonzolder

Niet alledaags is het Funda-huis zeker. Het heeft een ‘living’ die iets weg heeft van een paleiskamer. Ook de torenkamer, bedstee-kamer, inloopbad en doorzonzolder zijn prikkelend en gedurfd. Moeilijk te maken? Nee hoor, zegt Arns. ‘Eigenlijk kunnen we alles maken. Met name de indeling wijkt af van het traditionele rijtjeshuis.’

Waar het eerste Funda-huis komt te staan, is nog de vraag. Gemeenten die interesse hebben, kunnen zich melden. Er zal genoeg animo, schat de Van Wijnen-directeur. ‘Wie wil dit niet?’

Kasteelheren in rijtjeshuizen

Het zoekgedrag van de modale Nederlander op huizenwebsite Funda laat zien dat de woondroom voor de meeste mensen onbereikbaar is. Er wordt massaal gekeken naar protserige kastelen en jaloersmakende penthouses. Als er echt moet worden verhuisd, wordt gezocht naar vrijstaande woningen op grote percelen. Allemaal tevergeefs. Als de portemonnee daadwerkelijk moet worden getrokken, dan wordt het toch het rijtjeshuis op een klein lapje grond, blijkt uit een analyse in 2017 van het zoekgedrag op Funda.

Van Wijnen wil verder gaan dan het ene Funda-huis bouwen, dat volgens Arns het symbool wordt voor vraaggestuurd ontwikkelen. Het rijtjeskasteel moet in een rijtje komen met andere gedroomde huizen. Maar dat moeten andere huizen worden, die ontwikkeld worden op basis van lokale woonwensen. In totaal denkt Van Wijnen aan minimaal vijftien huizen. ‘Om het project haalbaar te maken.’

Hoe de huizen eruit gaan zien weet Arns nog niet. Het combineren van de Funda-data met regionale data, moet ontwikkelaars op het spoor zetten vraaggestuurd te ontwikkelen. Arns: ‘Er zal een huis komen tussen droom en realiteitszin. Best spannend wat daar uit gaat komen.’

Ontdekkingsreis naar het droomhuis

Die regionale woonwensen worden verzameld door Nieuw Wonen Nederland, een vorig jaar opgerichte coöperatie van NVM-nieuwbouwmakelaars. Dit platform heeft de woonwensen van 70.000 woningzoekenden verzameld, vertelt directeur Arthur Matien.

Hoeveel de Funda-huizen gaan kosten, weet Arns ook nog niet. ‘Het wordt in ieder geval een marktconform huis.’ En in ieder geval gasloos.

En als er vraag is naar energieslurpers, omdat dat goedkoper is om te bouwen? Gaat Van Wijnen dan voor de vraag bouwen? Lastig. Als ontwikkelaar moet je in ieder geval niet op de stoel van de bewoner zitten, vindt Arns. ‘Voordat je het weet zit je het in te vullen. En dat is wat we niet willen.’ Volgens haar is de zoektocht naar naar het ideale huis een ‘ontdekkingsreis’.

Vraaggestuurd bouwen

Volgens een van de architecten van het Funda-huis, Dingeman Deijs is een andere kijk op het ontwikkelen van woningen nodig: ‘We bouwen al tientallen jaren dezelfde soort woningen, terwijl huishoudens en leefstijlen veranderen. Het is belangrijk dat we samen ons best doen om van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt toe te werken. Dit project is daar een geweldige aanzet toe.’

Matien denkt genoeg regionale woonwensen in kaart te hebben gebracht om zoektocht naar het ideale huis te laten slagen en beter aan de vraag te voldoen. Bij het nieuwe ontwikkelen moeten die lokale wensen de basis zijn voor de ontwikkelaars. ‘Bij het ouderwetse ontwikkelen zie je dat de architect een mooie tekening maakt, waarna de ontwikkelaar gaat rekenen en de makelaar vervolgens zegt: er moet nog een kamer bij. Daarna moet alles opnieuw gebeuren.’ Zijn advies: gebruik de kennis van de nieuwbouwmakelaars om die droomhuizen te bouwen. ‘Het Kadaster schrijft geschiedenis. Met onze data proberen op basis van woonwensen de woning van de toekomst te voorspellen.’

Van Wijnen en Funda verwachten in 2021 de Funda-woning en het hele rijtje met vraaggestuurde woningen op te kunnen leveren.

Reageer op dit artikel