nieuws

Nieuwe woningen en kantoren bij station Laan van NOI

Projectontwikkeling

Projectontwikkelaars MRP Development en VORM gaan in samenwerking met Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw 2.000 woningen en 30.000 vierkante meter kantoorruimte ontwikkelen op de plek waar nu nog het oude pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat.

Nieuwe woningen en kantoren bij station Laan van NOI
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Foto: Google Maps

Onder de naam AnnA verrijst er aan de voorzijde van het NS-station Laan van NOI een stadsentree waar 4.500 mensen vanaf 2023 gaan wonen en werken. Daarvoor gaat het monumentale voormalige ministerie van Sociale Zeken, een beeldbepalend ontwerp van Herman Hertzberger, tegen de vlakte. In de plaats daarvan komen er nieuwe gebouwen van 75 meter hoogte, twee torens van 125 meter en, hoofdzakelijk aan de Schenkzijde, stadswoningen.

Toekomstige gebruikers

Het terrein aan de Anna van Hannoverstraat is 22.000 m2 groot. Het voormalige ministerie  is nu nog goed voor een oppervlakte van 70.000 m2 waarvan ongeveer de helft nu wordt gebruikt door start-ups en scale ups in de IT & techsector en statushouders. Volgens Jac Huijsmans, projectontwikkelaar bij MRP Development, wordt er nu bewust geïnvesteerd in de start-ups als de toekomstige gebruikers van de nieuwbouw kantoren. ‘Er wordt als het ware een ecosysteem gecreëerd’.

Introvert gebouw

‘We zijn hier nu 2,5 jaar bezig’, zo vult Fransje Sprunken, directeur conceptontwikkeling bij het Papendrechtse bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar Vorm, verder aan. ‘We hebben de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan of we stukken van huidige gebouw konden hergebruiken in de nieuwe bestemming. Maar uiteindelijk kwamen tot de conclusie dat dat niet haalbaar is. Het is een heel introvert gebouw; als je daar dingen uit weghaalt haal je ook de karakteristiek verbindingen tussen de delen weg.’

7.500 fietsen

In het nieuwe ontwerp voor het gebied wordt wel de huidige parkeergarage voor 350 auto’s gehandhaafd. Op het eerste gezicht wordt weinig gelet op de nieuwe bewoners- en forensenstroom die AnnA moet gaan lokken naar de Hofstad, maar de projectontwikkelaars spelen daarmee in op de  afnemende behoefte aan autobezit bij bewoners en andere gebruikers van het gebied. Wel komt er ook parkeergelegenheid voor 7.500 fietsen, waaronder de openbare fietsenstalling bij NS Station Laan van NOI.

Reageer op dit artikel