Nieuwe woningen en kantoren bij station Laan van NOI

Nieuwe woningen en kantoren bij station Laan van NOI
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Foto: Google Maps

Projectontwikkelaars MRP Development en VORM gaan in samenwerking met Rijnboutt Architectuur en Stedenbouw 2.000 woningen en 30.000 vierkante meter kantoorruimte ontwikkelen op de plek waar nu nog het oude pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat.

Onder de naam AnnA verrijst er aan de voorzijde van het NS-station Laan van NOI een stadsentree waar 4.500 mensen vanaf 2023 gaan wonen en werken. Daarvoor gaat het monumentale voormalige ministerie van Sociale Zeken, een beeldbepalend ontwerp van Herman Hertzberger, tegen de vlakte. In de plaats daarvan komen er nieuwe gebouwen van 75 meter hoogte, twee torens van 125 meter en, hoofdzakelijk aan de Schenkzijde, stadswoningen.

Toekomstige gebruikers

Het terrein aan de Anna van Hannoverstraat is 22.000 m2 groot. Het voormalige ministerie  is nu nog goed voor een oppervlakte van 70.000 m2 waarvan ongeveer de helft nu wordt gebruikt door start-ups en scale ups in de IT & techsector en statushouders. Volgens Jac Huijsmans, projectontwikkelaar bij MRP Development, wordt er nu bewust geïnvesteerd in de start-ups als de toekomstige gebruikers van de nieuwbouw kantoren. ‘Er wordt als het ware een ecosysteem gecreëerd’.

Introvert gebouw

'We zijn hier nu 2,5 jaar bezig', zo vult Fransje Sprunken, directeur conceptontwikkeling bij het Papendrechtse bouwbedrijf en vastgoedontwikkelaar Vorm, verder aan. 'We hebben de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan of we stukken van huidige gebouw konden hergebruiken in de nieuwe bestemming. Maar uiteindelijk kwamen tot de conclusie dat dat niet haalbaar is. Het is een heel introvert gebouw; als je daar dingen uit weghaalt haal je ook de karakteristiek verbindingen tussen de delen weg.'

7.500 fietsen

In het nieuwe ontwerp voor het gebied wordt wel de huidige parkeergarage voor 350 auto's gehandhaafd. Op het eerste gezicht wordt weinig gelet op de nieuwe bewoners- en forensenstroom die AnnA moet gaan lokken naar de Hofstad, maar de projectontwikkelaars spelen daarmee in op de  afnemende behoefte aan autobezit bij bewoners en andere gebruikers van het gebied. Wel komt er ook parkeergelegenheid voor 7.500 fietsen, waaronder de openbare fietsenstalling bij NS Station Laan van NOI.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.