nieuws

Trend: de bieb als verdienmodel

Projectontwikkeling

Trend: de bieb als verdienmodel
Bibliotheek LocHal Tilburg

‘Een bieb die bij een wereldstad hoort’, ‘een paleis’, ‘overweldigend’, ‘een betoverend doolhof vol boeken’ en ‘het overtreft alle verwachtingen’. In de LocHal in de Tilburgse Spoorzone is de nieuwe bibliotheek op 2 januari 2019 geopend en superlatieven schieten tekort, aldus het Brabants Dagblad.

De bieb is dood. Wie leent er nog een boek? Dit schreven columnisten schreven de afgelopen tijd. De bieb werd vergeleken met een paardentram. Toch verrijzen er steeds weer bibliotheken. Waarom?

De bieb is een plek om te zijn

De LocHal in Tilburg is een voorbeeld van de vernieuwde bieb. Het verschil met vroeger is dat er heel veel werkplekken zijn voor studenten en scholieren. Al lang was er een behoefte aan werkplekken (met wifi en stroom) in de binnenstad van Tilburg. Steeds meer jongeren werken in bibliotheken in plaats van thuis omdat dat rustiger is. Daarnaast beschouwen jongeren de bieb als een plek om te chillen, een plek zonder ouders, broertjes, zusjes. Maar wel met wifi, computers en jongens. Voor vijf euro heb je het hele jaar toegang tot een computer.

Steeds meer zitten de bibliotheken in bestaande (winkel)panden die gehuurd worden van projectontwikkelaars. Horeca is essentieel, omdat er door studenten niet meer thuis wordt gestudeerd maar liever in de bieb. De bestaande universiteits- en hogeschoolbibliotheken puilen uit en voeren steeds meer pasjessystemen in, waardoor studenten uitwijken.

Voorbeelden

Nu is in Tilburg gewoon de gemeente eigenaar van het pand, maar in Geleen is het pand van een belegger Lianeo Real Estate (voorheen: Intown Nederland). Het bibliotheekconcept in Geleen is ook een ontmoetingsplek en er zit een VVV-steunpunt in.

Op het Osdorpplein in Amsterdam komt een OBA-XL van 3000 tot 3500 m2 in een winkelgebied. Vastgoedontwikkelaar MRP development tekende voor de ontwikkeling. In deze bieb zitten culturele ondernemingen, horeca en ontspanning.

Een ander voorbeeld is de Openbare Bibliotheek Delft die 5000 m2 huurde aan de Veste 2 in Delft. Ze huren van Bouwinvest Retailfund. De entree is aan de winkelstraat Vesperpoort en zoals bij alle anderen is het een ontmoetingsplaats geworden.

En dan hebben we het nog niet over de 9000 m2 die door de nieuwe bibliotheek gehuurd van MRP development wordt in het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht.

Vergaderen, werkplekken

Veel van deze voorbeelden zijn centra van bedrijvigheid. De ZZP-er zit ook in de bieb. Je kan rustig werken en in de moderne bieb zit eigenlijk alles wat je nodig hebt in een kantoorplek. Daarmee is het concurrerend aan de verhuurders van flexibele werkplekken. De nieuwe bibliotheken hebben vaak een mogelijkheid tot het huren van vergaderruimte. In de LocHal in Tilburg heeft Seats2Meet naar eigen zeggen de mooiste werkplekken en vergaderruimtes van Nederland te huur. Daarnaast huren de universiteit, de hogeschool en de Persgroep vlakbij kantoren en lokalen.

Maar zitten hier nu kansen in voor beleggers? In ieder geval is een bibliotheek een stabiele huurder van winkelpanden geworden. Maar ook van historisch vastgoed. En lukt het overal? Nee, in Den Bosch werd een plan afgeblazen voor een nieuwe fusiebieb in het Gasthuiskwartier.

Reageer op dit artikel