nieuws

Centrale Bibliotheek Utrecht naar postkantoor Neude

regios

Centrale Bibliotheek Utrecht naar postkantoor Neude

Stichting Bibliotheek Utrecht, gemeente Utrecht en ASR Vastgoedbeheer maken 29 juni 2015 bekend dat de Centrale Bibliotheek definitief gevestigd wordt in het oude postkantoor aan de Neude.

Bibliotheek Utrecht en ASR hebben hierover overeenstemming bereikt in een huurcontract voor vijftien jaar. De nieuwe bibliotheek, die 9.000 m2 van het pand zal innemen, opent naar verwachting eind 2017 haar deuren. Tot dan blijft de bibliotheek nog gevestigd aan Oudegracht 167.

Gemeente Utrecht en ASR hebben in een intentieovereenkomst en een startdocument vastgelegd hoe de herontwikkeling en herbestemming van het monumentale gebouw plaats kunnen vinden. Partijen gaan met de omgeving in gesprek over het plan waarna een reguliere bestemmingsplanprocedure volgt. 

In het postkantoor krijgt de bibliotheek 25 procent meer publieksruimte. Er komen meer werk- en studieplekken en ruimtes voor cursussen, workshops, exposities en literaire voorstellingen. In het gebouw komen ook een café en brasserie, een versmarkt, winkels en een uitgebreide fietsenstalling.

In opdracht van ASR werkt Rijnboutt aan het ontwerp voor een eigentijdse openbare bibliotheek in het rijksmonumentale gebouw. Het oude hoofdpostkantoor is sinds 2011 gesloten. De gemeenteraad van Utrecht zette in 2014 een streep door nieuwbouwplannen voor de Bibliotheek van Utrecht aan het Smakkelaarsveld. Daarop kwam het leegstaande postkantoor aan de Neude in beeld als alternatief, vanwege de beschikbare ruimte, de grote kwaliteiten van het gebouw en de centrale ligging. Het werd tussen 1919 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van Joseph Crouwel in het hart van de stad, tussen de Neude en de Oudegracht.

Reageer op dit artikel