nieuws

Alle gebreken tracébesluit Zuidasdok opgelost

Projectontwikkeling

Het tracébesluit van het Zuidasdok, een groot bouwproject aan de zuidkant van Amsterdam, is helemaal in orde. Dat is het oordeel van de Raad van State.

Alle gebreken tracébesluit Zuidasdok opgelost
Zuidasdok a.i.

Het Zuidasdok is een project waarbij een deel van de drukke ringweg A10 bij de Zuidas onder de grond verdwijnt. Ook wordt de weg verbreed en worden er nieuwe openbaarvervoervoorzieningen aangelegd. Het project gaat 1,4 miljard euro kosten, waarvan het rijk het leeuwendeel betaalt.

Vorig jaar bleek in een tussenuitspraak van de raad dat het besluit gebreken vertoonde, die de minister van Infrastructuur moest rechtzetten. Zo waren er vragen bij de methode waarmee de geluidsbelasting werd berekend en moest er worden onderzocht of er nog een geleiderail nodig was. Alles is nu naar behoren opgesteld, aldus de raad.

Minister Cora van Nieuwenhuizen is blij met de uitspraak.  ‘Met het onherroepelijk worden van het Tracébesluit Zuidasdok is er definitief groen licht voor de verbreding en gedeeltelijke ondertunneling van de ringweg A10 Zuid en de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Goed nieuws voor de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam en voor de automobilist en ov-reiziger die hier straks profijt van hebben.’

Station Amsterdam Zuid krijgt twee extra sporen plus een forse uitbreiding van het aantal voorzieningen. Het moet samen met het Centraal Station de verwachte reizigersgroei naar de hoofdstad opvangen, ook voor internationale treinen. Amsterdam Zuid komt straks terecht in de top vijf van stations in Nederland, meldde ProRail eerder dit jaar.

Reageer op dit artikel